Bate vântul pe șantierul viitoarei străzi "smart" din Cluj

Bate vântul pe șantierul viitoarei străzi "smart" din Cluj
| Foto: Diana Cîmpean
Bate vântul pe prima "stradă smart" din România
Bate vântul pe prima "stradă smart" din România
Bate vântul pe prima "stradă smart" din România
Bate vântul pe prima "stradă smart" din România
Bate vântul pe prima "stradă smart" din România

Au trecut 10 zile de la începerea lucrărilor de modernizare a străzii Molnar Piuariu, dar la sfârşit de săptămână şantierul este pustiu.

La 10 zile de la începerea lucrărilor pe strada Molnar Piariu, pe şantier "bate vântul": doar trei muncitori a trimis firma Diferit în teren, după cum reiese şi din imaginile surprinse de reporterii ZIUA de CLUJ, joi dimineaţă.

Prima etapă a lucrărilor se desfăşoară pe tronsonul cuprins între strada Fabricii de Zahăr și strada Teleorman, acolo unde constructorul a decopertat partea carosabilă şi pregăteşte introducerea conductelor de apă. Circulația autovehiculelor este închisă pe această porţiune a străzii.

Strada Molnar Piuariu va deveni prima "stradă smart" din România, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unui astfel de proiect - iluminat public cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, stâlpi de iluminat cu wi-fi integrat, bănci cu încărcare USB, sisteme automate de irigații pentru arbori prevăzut cu senzori de umiditate, precum și instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi.

Proiectul pentru prima stradă smart din Cluj-Napoca este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane euro.

Investiția presupune reorganizarea străzii Molnar Piuariu prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisă circulația automobilelor; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei. De asemenea, vor fi plantați arbori și arbuști și se vor executa lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice; lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural.

Lucrările pe strada Molnar Piuariu au început în 9 septembrie 2019, durata de execuție fiind de 5 luni și sunt realizate de SC Diferit SRL, firma care lucrează şi la Podul Porţelanului și care modernizează Nodul N.

Comenteaza