Bătălie pe muchie de cuţit pentru Cluj Arena în Consiliul Judeţean. Cum votează partidele

Bătălie pe muchie de cuţit pentru Cluj Arena în Consiliul Judeţean. Cum votează partidele
După votul din Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj urmează să facă miercuri, 28 septembrie, următorul pas în transferul stadionului Cluj Arena în proprietatea publică a municipiului.

Astfel, la şedinţa forului judeţean de miercuri, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, susţinut de consilierii liberali, va propune un proiect de hotărâre cu privire la încetarea contractului de asociere în participaţiune încheiat între Judeţul Cluj şi Societatea Cluj Arena SA în vederea exploatării stadionului şi trecerea acestuia din proprietatea privată în proprietatea publică a Județului Cluj la data de 1 noiembrie 2016.

Dacă acest lucru va fi votat miercuri, Alin Tişe va veni într-o şedinţă viitoare a forului judeţean cu un alt proiect, decisiv, prin care stadionul Cluj Arena să treacă din proprietatea publică a judeţului Cluj în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca.

Lucrurile sunt destul de complicate însă dacă ne uităm la cum se împart voturile în forul judeţean şi care este poziţia celor două partide PSD şi UDMR, care pot influenţa decisiv deciziile, la cele două proiecte de hotărâre.

Liberalii au 18 voturi în plenul deliberativului judeţean, PSD 12 şi UDMR 7. Fiind un vot de patrimoniu, acesta trebuie să fie luat cu 2/3 din numărul consilierilor, adică 25, ceea ce înseamnă că pentru a trece proiectele, PNL trebuie să aibă toţi consilierii prezenţi şi să voteze toţi „pentru", la fel şi UDMR. Orice absenţă sau orice abţinere în cele două tabere înseamnă picarea proiectului.

Asta în condiţiile în care PSD pare să rămână neclintit în decizia de a nu susţine propunerea şefilor liberali în privinţa stadionului. La votul din consiliul local, când primăria a cerut preluarea Cluj Arena, PSD nu a participat la vot, în semn de protest faţă de faptul că şefii primăriei şi consiliului judeţean nu au organizat o dezbatere publică pe tema viitorului noii arene.

Liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Remus Lăpuşan, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, că investiţia de la Cluj Arena s-a făcut din banii tuturor contribuabililor din judeţ, pe când acum dacă obiectivul ajunge la primăria municipiului Cluj-Napoca, locuitorii din afara municipiului reşedinţă de judeţ nu vor avea nici un fel de beneficii.

„Este o decizie a domnilor Boc şi Tişe, dar ei trebuie să-şi asume şi partea de dezastru în care a ajuns societatea care a administrat Cluj-Arena, care a fost condusă de PNL în toată această perioadă, sunt pierderi foarte mari, de 15 milioane de lei. Dacă se duce Cluj Arena la primărie, investiţiile care au fost făcute acolo din banii judeţului nu produc efecte pentru toţi cetăţenii. Ar fi trebuit făcută o analiză serioasă, pe puncte tari, pe puncte slabe, de ce este bine să se transfere şi ce beneficii are Consiliul Judeţean Cluj? Până la urmă acolo s-a investit din banii judeţului, judeţ care are mult mai puţini bani de investit decât primăria. Teoretic, după toată această telenovelă ar trebui şi judeţul să rămână cu ceva", a afirmat Remus Lăpuşan.

Liderul consilierilor judeţeni ai UDMR, Vakar Istvan, vicepreşedinte al CJ Cluj, spune că proiectul de miercuri, privind trecerea stadionului din proprietatea privată a judeţului în cea publică va fi votat de consilierii judeţeni dar că, pentru cealaltă propunere, de transfer a stadionului la primărie, UDMR nu a decis încă cum va vota.

Vakar afirmă că această soluţie trebuie analizată şi discutată pentru a se vedea dacă este cea mai bună variantă pentru judeţ şi dacă nu sunt alte variante mai bune de administrare a noii arene a Clujului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat luni, la postul de radio Realitatea FM Cluj, că vrea să discute cu toate partidele din forul judeţean despre trecerea stadionului la primărie, pentru a găsi un numitor comun, dar că, în cazul în care consiliul nu va vota acest lucru, stadionul va fi administrat printr-o direcţie a CJ Cluj.

Atunci însă consiliul judeţean va fi obligat să aloce în fiecare lună bani pentru administrarea lui, aşa cum face acum Primăria Bucureşti cu stadionul Naţional Arena, care alocă în fiecare lună câte 170.000 de euro către o firmă privată, care-l administrează", a precizat Alin Tişe.

 

Comenteaza