Banii pentru cultură, culte şi sport ar putea fi împărţiţi la toamnă. Ce spune preşedintele CJ Cluj

Banii pentru cultură, culte şi sport ar putea fi împărţiţi la toamnă. Ce spune preşedintele CJ Cluj

România se pregăteşte să iasă din starea de urgenţă şi toată lumea speră ca lucrurile să revină cât mai repede la normal. În această situaţie, ONG-urile, cluburile sportive şi cultele se întreabă ce se întâmplă cu finanţările nereambursabile de la bugetul local şi judeţean promise pentru 2020.

Consilierii județeni au aprobat la ședința din 30 aprilie rectificarea bugetului general al județului Cluj.
Astfel, toţi cei 5,1 milioane de lei prevăzuți la începutul anului la capitolul Cultură, recreere, culte, sport au fost redirecționați spre alte domenii. În consecință, din totalul de 5.100.000 de lei deveniți, astfel, disponibili, 3.100.000 lei vor fi alocați pentru a răspunde necesităților spitalelor din subordinea Consiliului Județean, iar 2.000.000 lei pentru continuarea lucrărilor de întreținere curentă și periodică a rețelei de drumuri județene.

Aceşti bani ar putea fi realocaţi dacă când lucrurile reintră în normal 

"Am considerat ca aceşti bani să meargă către sănătate şi infrastructură, la deszăpezire. Este posibil să realimentăm aceste capitole, dacă bugetul va permite. Dacă situaţia din ţară şi evoluţia va permite realizarea acestor evenimente, noi, legal, am putea realimenta bugetul cu privire la aceste cheltuieli. Dacă nu, aceste evenimente nu se vor realiza în acest an, dacă nu se revine la o normalitate. Oricum, cele programate până în luna iunie nu se vor realiza. Este o certitudine. Probabil, poate că în toamnă, o parte din ele s-ar putea ţine", a declarat Alin Tişe, la ZIUA LIVE. 

Şi Primăria a promis 12.6 milioane de lei, bani nerambursabili de la buget, pentru cultură 

194 de ONG-uri aşteaptă să primească 12.6 milioane de lei, bani nerambursabili de la bugetul local, pentru activităţi culturale în 2020 în Cluj-Napoca. Având în vedere că unele acţiuni culturale ar fi trebuit să fie în derulare, iar altele prevăd participarea unui număr mare de persoane, lucru care, cel mai probabil, va fi interzis anul acesta, edilul Emil Boc a fost chestionat pe tema alocării acestor finanţări, în cadrul şedinţei Consiliului Local de vineri, 24 aprilie 2020.  "A doua zi după ridicarea stării de urgenţă, vom evalua. Probabil va fi nevoie de o nouă sesiune de depunere de proiecte, să vedem cum vor arăta reglementările legale. Trebuie ca ONG-urile culturale să beneficieze de susţinere financiară, dar în condiţiile legii", a spus Boc.

Conform rezultatelor de la această oră, cea mai mare sumă de bani ar fi trebuit să fie direcţionată către Festivalul Internațional de Film Transilvania - 1,4 milioane de lei din 1,8 solicitate, pentru ediția cu numărul 19 a festivalului. Aceeași asociație ar fi primi încă 50.000 pentru alt eveniment, INSPIRATIFF, ediția 1.

Comenteaza