Banii chiar n-au miros. Cum a ajuns Primăria Cluj să cumpere WC-uri la preț de garsonieră şi de la cine

Banii chiar n-au miros. Cum a ajuns Primăria Cluj să cumpere WC-uri la preț de garsonieră şi de la cine

Primăria Cluj a cumpărat două toalete publice pe care a plătit aproape 50.000 de euro bucata. Acestea au fost date deja în folosinţă. Containerele-WC se găsesc la Baza Sportivă Gheorgheni şi în parcul de pe B-dul. 1 Decembrie 1918.

Primăria Cluj-Napoca a cumpărat patru toalete publice noi, în valoare totală de aproape 200.000 de euro. E vorba de o afacere gândită la București şi pusă în practică la Cluj prin intermediul primului proces de Bugetare Participativă. Două astfel de toalete, la preţ de garsonieră, au fost puse deja în funcţiune, pentru alte două se aşteaptă autorizația de construire.

Contractul de furnizare a toaletelor a fost semnat cu societatea Comex Rom București în urma unei proceduri de achiziţie simplificate și prevede achiziția și montarea a 4 toalete automate în municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit datelor disponibile în platforma termene.ro, Comex Rom a declarat anul trecut un profit de 3,97 de milioane de lei și o cifră de afaceri ce a depășit 14,1 milioane de lei, realizată cu un număr mediu de 43 de angajați. Firma care a furnizat Primăriei Cluj toalete la preț de garsonieră este deținută de Andrei Popovici (95,19%) şi de soţia sa, Viorica (4,81%).

Andrei Popovici nu este la prima lovitură de acest gen. A câştigat bani frumoşi de la Primăria Capitalei, care a plătit, conform unei investigaţii HotNews, aproximativ 40 milioane de lei, însă nu pentru achiziţionarea (cum e cazul la Cluj), ci pentru închirierea şi întreţinerea toaletelor publice, în perioada 2012-2016.

Potrivit informaţiilor obţinute de jurnalişti, dacă Primăria Capitalei ar fi cumpărat WC-urile, preţul unei toalete automate pleacă de la 7.000 de euro. La firma Comex Rom, potrivit unei alte investigaţii HotNews din 2011, preţul de achiziţie al unei toatelete automate era de 35.000 euro plus TVA. Separat, s-ar fi plătit şi întreţinerea toaletelor.

Cum a ajuns de la București la Cluj "împăratul toaletelor"

Despre Andrei Popovici presa a scris că ar fi un apropiat al omului de afaceri francez Pascal Schaller, cumnatul lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Năstase, între timp condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, eliberat condiționat în 2016.

Tot în presa citată de jurnaliștii de la HotNews se mai scria că Andrei Popovici este prieten "la cataramă" cu Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al capitalei şi fost consilier al lui Traian Băsescu, implicat în mai multe dosare penale. Pe baza acestor prietenii, firma lui Popovici ar fi obţinut mai multe contracte, scriau jurnaliștii la acea vreme, însă informația a fost dezmințită atunci de Popovici.

De altfel, numele afaceristului care şi-a adus business-ul cu toalete la Cluj se leagă de tripleta Besciu - Vulpescu - Cocoș, cunoscută drept "Gruparea Golden Blitz", după numele restaurantului preferat al lui Traian Băsescu.

Vor fi toalete ultramoderne, care vor putea fi utilizate inclusiv de persoane cu dizabilități. Am stabilit și locurile unde acestea vor fi amplasate
Emil Boc, primar
Comenteaza