Bani europeni pentru pasajul Tăietura Turcului. În ce stadiu este proiectul

Bani europeni pentru pasajul Tăietura Turcului. În ce stadiu este proiectul

Pasajul de pe Tăietura Turcului ar urma să elimine blocajele de circulaţie pe traseul Tăietura Turcului - Corneliu Coposu (ieşirea spre Baciu). Primăria Municipiului Cluj-Napoca doreşte să acceseze fonduri europene pentru această investiţie. 

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a anunțat că studiul de fezabilitate pentru viitorul pasaj este aproape gata, urmând ca proiectanții să prezinte variantele până la finalul lunii februarie 2019. 

"Suntem în faza de studiu de fezabilitate, la care se lucrează de patru luni și jumătate. Proiectanții au termen ca în luna februarie să ne prezinte variantele finale. Mai așteptăm și un aviz de la Mediu. Am avut deja întâlniri cu proiectanții ca să vedem cum reușim să conectăm toate străzile din zonă. Discutăm de drumul care vine din Baciu pe lângă calea ferată și merge în interiorul Clujului înspre podul Oașului-Răsăritului", a declarat Tarcea, într-o emisiune online.

Primăria Cluj-Napoca speră să obţină fonduri europene pentru această investiţie: "Lucrarea este una de anvergură, vom încerca să o facem pe fonduri europene. Vom depune acest proiect pentru fonduri europene, dar trebuie să terminăm acest studiu de fezabilitate până pe 31 martie 2019. Nu avem întârzieri pe acest proiect, doar avizul de Mediu ar putea să ne amâne. Nu pot spune nimic încă, legat de sumă, dar este o investiție destul de mare", a adăugat viceprimarul Clujului.

"Pasajul pornește de undeva de la jumătatea pantei de la Tăietura Turcului, cum se coboară la calea ferată și va trece de strada Oradiei, deci undeva la 400 de metri lungime. Nu trebuie să demolăm hale, este foarte posibil să trebuiască să demolăm o casă, dar încercăm să o salvăm și pe aceasta, deoarece însemnă resurse financiare suplimentare", a conchis Tarcea.

Date tehnice 

Scopul obiectivului este descongestionarea şi fluidizarea traficului rutier prin eliminarea blocajelor de circulaţie şi sporirea siguranţei circulaţiei pe traseul străzii Tăietura Turcului şi străzii Corneliu Coposu, ieşirea spre Zalău, împreună cu toate bretelele de racordare necesare. Obiectivul investiţiei are o durată normată de funcţionare de minim 100 de ani, de aceea se vor utiliza tehnologii şi soluţii tehnice prin care să se asigure minim această durată de funcţionare.

Oportunitatea investiţiei presupune:

  • sporirea capacităţii de circulaţie prin mărirea fluenţei traficului;
  • eliminarea strangulărilor din fluxul de circulaţie;
  • scurtarea duratei medii de deplasare şi reducerea costurilor unei călătorii;
  • realizarea confortului de circulaţie pentru participanţii la trafic;
  • reducerea numărului de accidente; reducerea noxelor şi protecţia mediului;
  • creşterea confortului riveranilor.

Se va asigura un studiu de trafic iniţial şi o prognoza de trafic ce va fi folosită pentru proiectarea şi verificarea drumului din punct de vedere al capacităţii de circulaţie şi dimensionarea sistemului rutier în arealul cuprins între str. Calea Baciului, str. Corneliu Coposu, str. Locomotivei, Piaţa Garii, str. Horea, str. Dragalina, str. Tăietura Turcului, str. Donath; B-dul 1 Decembrie, str. Mirăslau.

Comenteaza