Banda dedicată pe Moților se amână. Boc: ”E mai complicat decât am crezut”

Banda dedicată pe Moților se amână. Boc: ”E mai complicat decât am crezut”
Banda dedicată pe Moților mai așteaptă

Primarul Emil Boc a mărturisit că s-a grăbit când a spus că banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun se va extinde pe strada Moților în luna august.

 

Primarul Emil Boc a anunțat de mai multe ori anul acesta că banda dedicată mijloacelor de transport în comun va fi prelungită. Următorul teritoriu pe care transportul public rapid urma să îl cucerească este strada Moților, care are patru benzi. Iar acestea benzi ar urma să fie împărțite în mod egal de autobuze, troleibuze și biciclete, de o parte, autoturisme, pe de alta.

Boc a promis că în august se va face această prelungire și că asta e direcția în care trebuie să meargă lucrurile. Vineri a mărturisit însă că s-a grăbit când a făcut această afirmație. Problemele se creează în zona Fabricii de bere, pentru că specialiștii au propus prelungirea benzii dedicate până la intersecția Calea Mănăștur - strada Câmpului.

”Este mult mai complicat decât am crezut. Specialiștii sunt mai reticenți decât mine, care am abordat problema cu mult entuziasm. Mi s-a arătat că există complicații cu virajele pe străzi ca Eminescu și Coșbuc, că la Fabrica de bere se creează o pâlnie. Traseul prezintă obstacole pentru specialiști, care au cerut o analiză suplimentară.

Aștept simulările. Nu pot să iau o asemenea decizie dacă vom ajunge la un blocaj. Eu sunt mai încăpățânat, pentru că problema transportului în comun nu se poate trata cu duhul blândeții: e nevoie de prioritizare. Unii vor merge mai repede, iar alții mai încet”, a spus Emil Boc. Introducerea benzii dedicate presupune realizarea unor sensuri unice sau chiar a unor benzi reversibile.


Variantele aflate în dezbatere:

1. sens unic dinspre centru spre Mănăştur; în tandem, strada Cardinal Iuliu Hossu va avea sens unic dinspre Mănăştur spre centru, iar pe Clinicilor se vor instala semafoare pentru regularizarea circulaţiei.

2. bandă reversibilă. Practic, actuala bandă de mers dinspre Mănăştur spre centru se va putea folosi, dar numai între orele 7 şi 10 dimineaţa; după aceea, se va circula invers, dinspre centru spre cartier.

3. benzile dedicate să funcţioneze temporar, probabil tot 7-10 și alte două sau trei ore după-amiaza.

La Cluj, în august 2017, s-au introdus benzi dedicate pe axa est-vest, de la biserica Sf. Petru până la capătul străzii Memorandumului. În planurile municipalității mai sunt benzi dedicate pe strada Nicolae Titulescu și pe strada Observator; acestea sunt tot în faza de studiu.

Comenteaza