Avans tehnologic în serviciul siguranței. Brățara electronică pentru agresori la nivel național din 2025, însă în Cluj începe din 2024

Avans tehnologic în serviciul siguranței.  Brățara electronică pentru agresori la nivel național din 2025, însă în Cluj începe din 2024
| Foto: gândul.ro

Într-o mișcare care vizează sporirea securității și monitorizării infractorilor, sistemul de monitorizare cu brățară electronică urmează să devină operațional la nivel național abia în 2025.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat într-o conferință de presă că începând cu anul 2025, sistemul de monitorizare al agresorilor cu brățară electronică va fi implementat în întreaga țară. Această măsură va deschide posibilitatea extinderii sistemului și pentru alte tipuri de infracțiuni, nu doar pentru cazurile de violență domestică.

„De la 1 ianuarie anul acesta, am extins proiectul pilot la încă 20 de judeţe, iar din 2025 acest proces de monitorizare a agresorilor va fi operaţional în toată ţara. Sigur că eu ca ministru al Justiţiei sunt foarte preocupată să avem acest sistem de monitorizare şi pentru combaterea fenomenului fugarilor.

Guvernul va aloca resurse financiare şi va face achiziţia acestui sistem electronic de monitorizare, astfel încât condamnaţii să poată fi monitorizaţi electronic, astfel încât să nu ajungă să aibă statutul de fugari.

Astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, proiectul de lege pe care Ministerul Justiţiei l-a iniţiat referitor la extinderea ordinului de protecţie la toate cazurile de violenţă şi la toate tipurile de agresori, deci repet, nu doar în cazul violenţei domestice şi nu doar în cazul membrilor de familie, este la vot final şi sper eu că până la finalul lunii februarie să avem această lege votată în Parlamentul României”, a declarat vineri Alina Gorghiu.

La Cluj sistemul funcționează din 2024

Pe 1 ianuarie, la Cluj, s-a înregistrat primul caz sub sistemul de monitorizare cu brățară electronică. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a raportat că în noaptea de Revelion, în jurul orei 04:20, Poliția din Cluj-Napoca a fost alertată cu privire la un incident de violență domestică petrecut la o locuință din municipiu. La fața locului se aflau o femeie de 29 de ani și concubinul său de 42 de ani.

Evaluând situația, polițiștii au constatat un risc iminent pentru femeie, iar în sprijinul acesteia a fost chemat un echipaj medical. Bărbatul a fost condus la sediul secției de poliție, unde s-au aplicat măsurile legale, inclusiv emiterea unui ordin provizoriu de protecție și montarea unei brățări electronice de supraveghere. De asemenea, autoritățile competente au fost informate, iar victima a fost consiliată cu privire la dreptul său de a depune o plângere penală, respectându-se prevederile legale în astfel de situații, conform comunicatului emis de IPJ Cluj.

Comenteaza