Autobuzele mov, blocate de asiguratori. "I-am trimis la plimbare" + Câte troleibuze cumpără primăria în 2015

Autobuzele mov, blocate de asiguratori.
Compania de Transport Public (CTP) Cluj a anulat o licitaţie pentru asigurarea obligatorie a noilor autobuze poloneze.

7.000 de lei pe şase luni. Cam atât spun sursele ZIUA de CLUJ că ar fi urmat să coste asigurarea de răspundere civilă - RCA pentru fiecare dintre cele 40 de autobuze noi cumpărate anul acesta de muncipalitate. Un calcul simplu arată că, pentru punerea în circulaţie a autobuzelor, CTP ar trebui să scoată din buget circa 280.000 de lei, adică 62.586 de euro la cursul de marţi. Ameţeşti doar când te gândeşti!

Directorul CTP, Liviu Neag, nu a confirmat suma, dar a recunoscut că este vorba despre foarte mulţi bani şi că a cerut intervenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Am organizat o primă licitaţie şi toţi au venit cu preţuri duble. I-am trimis la plimbare. Am redactat o solicitare adresată ASF şi am cerut preţuri mai mici, în numele Uniunii Transportatorilor Publici. Noi nu ne majorăm preţurile la bilete şi abonamente, efectuăm un serviciu social, până la urmă, aşa încât ar trebui să beneficiem de preţuri reduse. Nu ştiu dacă vor lua în considerare cererea noastră, dar noi am încercat", a declarat Neag.

Din fericire, datorită motoarelor euro 6 cu care sunt dotate autobuzele, timbrul de mediu la înmatriculare este zero. Pentru a scădea costurile, conducerea CTP a luat decizia de a nu face asigurare de tip CASCO pentru cele 40 de maşini.

Liviu Neag a anunţat că noile autobuze vor începe să circule prin Cluj chiar de săptămâna viitoare. "Vor intra în trafic eşalonat, câte două, câte cinci. Sper să se întâmple chiar de săptămâna viitoare. Momentan se setează computerele de bord, se sincronizează cu sistemul de ticketing, se montează validatoarele de bilete", a explicat şeful companiei.

Acesta a mai spus că anul viitor, în comisia municipală de sistematizare a circulaţiei, se va lua în discuţie introducerea unor noi linii. Un posibil nou traseu ar fi o derivaţie a liniei 46B, care să lege Zorilor de Gheorgheni prin Mărăşti.

Cele 40 de autobuze noi sunt marca Solaris Bus&Coach, se produc în Polonia, lângă Poznan, şi au costat municipalitatea 282.000 de euro fiecare. S-a stabilit şi o strategie de exploatare a autobuzelor mov: vor circula numai în municipiul Cluj-Napoca.

Acestea funcţionează cu un motor DAF de 240KW şi au un rezervor de combustibil de 350 de litri. Consumul, potrivit datelor publicate de producător, este de 60,5 litri de motorină la 100 de kilometri. Maşinile sunt dotate cu EBS, ABS şi ASR, sisteme de control al frânării. Au rampă pentru persoanele cu dizabilităţi la a doua dintre cele patru uşi. Autobuzele au 18 metri lungime, 2,55 metri lăţime şi 51 de locuri. 

24

de autobuze mov au sosit la Cluj până marţi, azi noapte mai urma să sosească o serie de maşini, iar săptămâna viitoare vor ajunge toate 40 în garajul CTP

Clujul ar putea avea 20 de troleibuze noi

„Din bugetul pe 2015 urmează să achiziţionăm în special troleibuze. Dacă banul ne va permite, vom cumpăra şi tramvaie, dacă nu, doar troleibuze. De asemenea, sperăm că şi autobuzele electrice din programele europene pe care le avem vor reuşi să ajungă anul viitor pe bani care vin de la UE, respectiv din fonduri elveţiene", a spus primarul Emil Boc, la Antena 1 Cluj. Întrebat de aceste troleibuze, Liviu Neag a detaliat. „Anul viitor trebuie neapărat să scoatem din circulaţie 20-25 de troleibuze, care sunt foarte vechi. În locul lor ne dorim cel puţin 20 de troleibuze noi, la fel de dotate ca tramvaiele şi autobuzele cumpărate în ultima perioadă. Totul depinde de buget. Ideea este că, având şi acestea troleibuze, parcul CTP va fi unul la standarde europene", a afirmat directorul companiei clujene de transport.

Declaratie
Autobuzele le vom introduce, pe rând, în circulaţie după înmatricularea lor şi după parcurgerea procedurilor necesare. O parte dintre acestea vor intra în circulaţie chiar de la sfârşitul acestui an, astfel încât clujenii vor avea şansa de a avea parte de un transport modern, civilizat, pe măsura unui oraş cum este Cluj-Napoca.
primarul Emil Boc - la Antena 1 Cluj

 

Comenteaza