Au început alegerile la Babeş-Bolyai. Vineri a fost votat Senatul universităţii

Au început alegerile la Babeş-Bolyai. Vineri a fost votat Senatul universităţii
Aproximativ 180 de cadre didactice al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj au candidat vineri pentru a face parte din Senatul instituţiei de învăţământ superior.

Senatul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj va avea 139 de membri, faţă de 141, câţi au fost până în prezent, conform noii legi a educaţiei naţionale. Aproximativ 180 de profesori de la toate facultăţile UBB candidează pentru unul dintre cele 104 locuri din Senatul universităţii destinate cadrelor didactice.

Procesul de votare în facultăţile clujene a avut loc vineri, între orele 09:00 şi 17:00. "Noul Senat va fi format din 104 cadre didactice şi 35 de studenţi. Înainte Senatul avea 141 de membri", au transmis reprezentanţii UBB Cluj. Drept de vot pentru membrii Senatului universităţii au avut cadrele didactice şi cercetătorii angajaţi pe perioadă nedeterminată. "Procesul de votare a avut loc în 22 de locaţii: 21 de facultăţi şi la Institutul de Cercetare Raluca Ripan. După încheierea procesului de votare, se vor aduce urnele la locaţia comisiei pentru alegeri, iar ulterior se va face numărătoarea. Fiecare facultate şi-a gestionat buletinele de vot, noi le-am recomandat un anumit model la nivelul universităţii", a declarat Răzvan Nistor, preşedintele comisiei care se ocupă de alegeri la nivelul UBB. El a adăugat că la alegeri au fost prezenţi şi observatori care au participat la supravegherea procesului electoral. "Persoanele care au dorit să candideze pentru a fi membri în Senat au avut posibilitatea să îşi trimită candidaturile până în 17 februarie. În cazul în care mai mulţi candidaţi vor ajunge la balotaj în 28 februarie se va organiza turul doi al alegerilor pentru Senatul universităţii", a explicat Nistor. El a precizat că rezultatele privind alegerile membrilor Senatului se vor da în 24 de ore de la încheierea procesului de votare.

La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) au avut posibilitatea să voteze membrii în Senatul universităţii 219 electori. "Până la ora 14:00 au votat 149 de persoane, echivalentul a 68% dintre electori", au explicat membrii comisiei pentru alegeri din cadrul FSEGA. Între profesorii care şi-au exprimat ieri opţiunea de vot s-a aflat şi Victor Müller, lector doctor la departamentul de contabilitate din cadrul FSEGA. "Nu mi s-a părut dificil să votez. Am ales cum mi-a dictat conştiinţa şi după cum îi cunosc pe oameni", a spus Müller.

La nivelul UBB au avut loc în această săptămână alegeri parţiale pentru studenţii care fac parte din Senatul universităţii ca urmare a unor contestaţii din partea unor cadre didactice şi a unor candidaţi nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat procesul de votare. Aceştia au reclamat la acel moment că nu ar fi trebuit ca alegerile studenţilor să fie separate de cele ale profesorilor. Cei care s-au ocupat de procedura de votare în prima etapă ar fi avut la dispoziţie mijloace precare, urne lipite cu scotch, buletine ştampilate erau la vedere, pe mese de consilii, în lipsa cabinelor de votare, numărarea voturilor s-ar fi făcut în condiţii obscure, iar unii spun chiar că au văzut buletine de vot aruncate la gunoi.

Ca urmare a acestor reclamaţii, la UBB au avut loc alegeri parţiale pentru alegerea unor studenţi senatori în perioada 21-23 februarie. "Se anulează doar secţiunea privind desemnarea studentului senator reprezentant al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, nu şi voturile exprimate de studenţii acestei facultăţi în ceea ce priveşte alţi candidaţi pentru funcţia de student senator, reprezentanţi ai altor facultăţi", a transmis Biroul Electoral Central al Studenţilor din UBB. Au fost reorganizate şi alegerile pentru consiliile facultăţilor de Biologie şi de Chimie şi Inginerie Chimică, unde trei locuri rămăseseră neocupate. "Au existat anumite vicii ca şi prima dată, în sensul că studenţii nu au fost anunţaţi din timp despre votare", a declarat Andreea Petruţ, vicepreşedinte al Organizaţiei Studenţilor din UBB.

Comenteaza