Au epuizat terenul pentru investiţii: cine rămâne pe dinafară

Au epuizat terenul pentru investiţii: cine rămâne pe dinafară
Italienii de la Battistero rămân fără spaţiu în Tetarom, dacă administraţia judeţeană nu rezolvă extinderea parcului din Jucu. Preşedintele Horea Uioreanu face demersuri la Guvern, pentru a prelua din suprafaţa gestionată de USAMV şi Modern Farm.

Povestea investitiţiilor programate în parcul Tetarom din Jucu se complică. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a explicat că este obligatoriu ca până la finele lunii, parcul să se extindă cu 170 de hectare. Această grabă se leagă, în primul rând, de investiţia Battistero. Conform surselor ZIUA de CLUJ, italienii au cerut o parcelă de peste 20 de hectare, iar această parcelă este situată în afara Tetarom, pe un amplasament pe care îl gestionează USAMV împreună cu firma Modern Farm. Or, reprezentanţii Modern Farm nu sunt dispuşi să renunţe la teren fără o despăgubire prealabilă. Uioreanu e încrezător că cel puţin USAMV se va mulţumi la schimb cu o bucată din vechea livadă Palocsay.

Datele prezentate în exclusivitate de ZIUA de CLUJ se confirmă. Pentru ca investiţia italienilor de la Battistero să se concretizeze, administraţia judeţeană are obligaţia mai întâi să rezolve procedura de extindere a parcului Tetarom din Jucu cu 170 de hectare. Chestionat cu privire la situaţia Battistero, directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a confirmat faptul că, în prezent, terenul din incinta parcului din Jucu este aproape epuizat. Acesta nu a vrut însă să detalieze cine sunt firmele care au rezervat terenul. „În afara investitorilor deja anunţaţi, nu pot să vă spun cine a mai solicitat teren în acest parc. Cert este că în prezent mai avem disponibile doar 10 hectare şi acestea răspândite în mai multe locuri", a explicat Viorel Găvrea. Prin urmare, italienii de la Battistero, conform surselor ZIUA de CLUJ, au primit o parcelă care se află în afara parcului, dat fiind faptul că aceştia îşi doresc un amplasament unitar, care să se afle în vecinătatea căilor de acces.

De altfel, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat că a avut deja o întâlnire la Ministerul Educaţiei şi că îşi doreşte ca problema extinderii parcului din Jucu să fie rezolvată până la finele acestei luni. „Nu avem de ales, dacă ne dorim cât mai multe investiţii, trebuie să soluţionăm cu orice preţ extinderea parcului din Jucu. Am avut o discuţie cu ministrul şi am cerut să fie promovat un proeict de Hotărâre de Guvern. Între timp, încercăm să ajungem la înţelegere cu reprezentanţii Univeristăţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV)", a subliniat Uioreanu. Terenul pe care îl vânează Consiliul Judeţean pentru extinderea parcului din Jucu se află în proprietatea statului şi în administrarea USAMV.

În urmă cu mai mulţi ani, însă, USAMV s-a asociat cu firma Modern Farm, pentru devoltarea unui proiect mixt, agricol şi imobiliar. „Avem încheiat un contract de asociere în participaţiune. USAMV a intrat cu terenul, circa peste 1.000 de hectare, iar noi cu investiţia. Până în prezent, în tot ce s-a realizat acolo s-a investit peste 5 milioane de euro", a explicat reprezentantul Modern Farm, Călin Buzoianu. Acesta spune că nu are cum să aprecieze demersul Consiliului Judeţean de a prelua terenul de 170 de hectare fără acordul Modern Farm şi al USAMV. „Eu ştiam că trăim într-un stat de drept. Numai pentru că ai ajuns preşedinte de Consiliu Judeţean nu poţi încălca nişte reguli stricte. Nu ai cum să vii să iei un teren care face obiectul unui parteneriat mai vechi. Vorbim de un teren care în prezent este prelucrat, arat şi însămânţat. Am investit mult în el. Am cerut clarificări de la Consiliul Judeţean. Chiar le-am lansat liderilor acestei instituţii o solicitate în sensul acesta, însă nu am primit nici un răspuns. În cazul în care vom fi ignoraţi, atunci ne vom adresa instanţei, pentru că nu putem accepta să ni se ia terenul fără să fim despăgubiţi. Din amplasamentul pe care îl avem, cele 170 de hectare pe care le doreşte Consiliul Judeţean au cel mai mare randament. Vom avea foarte mult de pierdut", a spus Călin Buzoianu. Reprezentanţii USAMV nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a menţionat că a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii universităţii şi că aceştia, de principiu s-au arătat deschişi la propunerea Consiliului Judeţean. „Evident că vom încerca să ajungem la o înţelegere cu USAMV. În principiu ni s-a cerut să-i ajutăm să preia o bucată din gărdina Palocsay. Este vorba despre suprafaţa care stă nefolosită şi nu de suprafaţa din staţiunea de cercetare", a explicat Uioreanu. Acesta spune că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a sprijini USAMV, în condiţiile în care instituţia de învăţământ va binevoi să colaboreze cu Consiliul Judeţean. În caz contrar, o deiczie favorabilă Tetarom se va la lua oricum. „Eu vreau ca toată lumea să fie mulţumită, însă dacă USAMV nu ne sprijină, atunci apelăm direct la Guvren pentru a prelua acest teren. Este o chestiune care ţine de dezvoltarea judeţului, aşa încât nu avem timp de pierdut. Investitorii sunt la uşa noastră", a spus Uioreanu. Până în prezent, oficial, în parcul din Jucu au fost anunţate şapte investiţii: Bosch, De Longhi, Transcarpatica, Imperial Development, Mader Logistik şi Battistero.

 

 

Comenteaza