Au decis să exproprieze stadionul

Au decis să exproprieze stadionul
Proprietarii Mechel Câmpia Turzii rămân fără stadion, după ce autorităţile locale şi judeţene au decis să declare acest imobil "de utilitate publică", dispunând deschiderea procedurii de expropriere.

Liderii administraţiei judeţene şi cei ai Primăriei Câmpia Turzii se tem că proprietarii Mechel vor vinde totate activele şi bunurile companiei, astfel că se grăbesc să salveze ceea ce consideră ei că mai poate fi salvat. E vorba despre stadionul „Mechel-ISTC", de 2.700 de locuri, a căruit construcţie a început încă din 1923. Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, spune că acest stadion se înscrie în lista imobilelor protejate (făcând parte din categoria monumentelor istorice), şi a cerut Consiliului Judeţean să-l declare de utilitate publică. Plenul Consiliului Judeţean a aprobat cererea Primăriei Câmpia Turzii, deşi consilierul PDL Horaţiu Catarig a atenţionat că acest demers ar putea fi interpretat şi ca o acţiune de naţionalizare. Sursele ZIUA de CLUJ au informat că noii proprietari ai Mechel s-ar fi revoltat în privinţa acetsei decizii a autorităţilor.

Consiliul Judeţean Cluj a decis să admită cererea Primăriei Câmpia Turzii privind declararea bazei sportive Mechel-ISCT, de utilitate publică, dispunând deschiderea procedurii de expropriere. Consilierul PDL Horaţiu Catarig a atras atenţia că acest demers poate semăna şi cu o acţiune de naţionalizare: „Nu am foarte multe date despre ceea ce urmează să se întâmple cu acest stadion, însă, cred că ar trebui să avem grijă să nu fim acuzaţi că am fi recurs la o acţiune de naţionalizare".


Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a răspuns că demersul Primăriei Câmpia Turzii este perfect legal, atâta timp cât stadionul se înscrie în lista imobilelor protejate: "Este un obiectiv care a fost declarat de utilitate publică, ca atare, procedura pe care noi o urmăm este normală şi legală". Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, a precizat pentru ZIUA de CLUJ, că a urmărit toţi paşii legali în demersul de preluare a bazei sportive din patrimoniul companiei Mechel. „Am făcut apel la Consiliul Judeţean, care a trimis o comisie de specialişti. Imobiliul a fost evaluat şi a fost declarat de utilitate publică. Acum s-a deschis şi procedura de expropriere şi urmează să-i despăgubim pe noii proprietari ai Mechel".


Sursele ZIUA de CLUJ au informat că noii acţionari ai companiei Mechel nu s-au arătat deloc înţelegători în privinţa acestei exproprieri şi că ar fi ameninţat autorităţile că se vor adresa instanţei. Administratorul public din cadrul Primăriei Câmpia Turzii, Peter Pop, a spus că este la curent cu nemulţumirea acţionarilor Mechel dar că ei trebuie să înţeleagă că stadionul este un bun al comunităţii care se înscrie în lista monumentelor istorice. „Această bază sportivă datează încă din 1923 şi a fost construită în stil anglican. Ulterior a fost afiliată clubului Industria Sârmei, aşa încât vom încerca să recuperăm şi palmaresul echipei. E normal să procedăm astfel, cu atât mai mult cu cât în prezent pe această bază sportivă evoluează şi o Academie de Fotbal pentru copii", a explicat Peter Pop. El susţine că Mechel nu a mai finanţat clubul de fotbal Industria Sârmei de dinainte de 2006, motiv pentru care administraţia locală a înfiinţat „Asociaţia Sportivă Industria Sârmei 1921", iar recent a pus bazele Academiei de Fotbal „Gheorghe Voroneanu". "Este absolut firesc să încercăm să încurajăm sportul, cu atât mai mult cu cât dispunem de această bază sportivă care aparţine oraşului", a comentat Peter Pop.

În prezent se caută variante pentru despăgubirea actualilor proprietari ai Mechel, a mai adăugat acesta: "Să vedem ce soluţii putem găsi. Cred că putem aplica şi metoda compensării, având în vedere că Mechel are datorii foarte mari către Primăria Câmpia Turzi, pentru impozite neplătite".

Comenteaza