News alert Asocierea BT Capital Partners – Alpha Bank a câștigat licitația pentru prima emisiune de obligațiuni a județului Cluj

Asocierea BT Capital Partners – Alpha Bank a câștigat licitația pentru prima emisiune de obligațiuni a județului Cluj
| Foto: ZIUA de CLUJ - conferința de presă a lansării emisiunii de obligațiuni, 25.10.2023

Consiliul Județean Cluj a finalizat procedura de desemnare a câștigătorului contractului de achiziție publică „Servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară de obligațiuni ale Județului Cluj, în valoare de 75.700.000 EUR, prin plasament privat”.

Astfel, în urma evaluării ofertelor depuse de participanți, a fost declarată câștigătoare Asocierea BT Capital Partners SA – Alpha Bank Romania SA.

Potrivit reprezentanților forului administrativ județean, criteriul pe baza căruia a fost atribuit contractul de achiziție publică a fost „randamentul total cel mai scăzut”.

Reamintim faptul că, obligațiunile vor fi emise în plasament privat, sub formă de obligațiuni dematerializate, fiecare în valoare de 100 Euro, listate la Bursa de Valori București. 

Maturitatea împrumutului este de 10 de ani, cu scadență în 2033 și cu o opțiune de rambursare anticipată în anul 2029.  Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB - outlook stabil, standalone ”A”.

Din totalul acestei sume de 75 de milioane de euro, circa 45 de milioane de euro sunt alocați pentru stingerea datoriei pe care o avem la creditele luate tot pentru investiții, adică stingem un credit cu alt credit pentru investiții, care, din punctul nostru de vedere, dar și al consultantului este mai avantajos pentru Consiliul Județean. Diferența de 30 de milioane o investim pentru proiecte noi.

Suntem încrezători că vom obține această sumă. Ca urmare a analizelor făcute de societățile financiare, prin firmele de consultanță și parteneriat pe care le-am contractat, ne-au asigurat că va fi un succes pentru că județul Cluj beneficiază de o credibilitate extraordinară. Ratingul pe județul Cluj este mai mare decât cel pe țară. Asta înseamnă că investițiile gândite la nivelul județului Cluj se înscriu pe traseul corect”, declara, în urmă cu câteva zile, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

În ce proiecte se vor investi banii

Potrivit conducerii Consiliului Județean Cluj, fondurile obținute se vor folosi pentru construirea sediului Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, extinderea și modernizarea Ambulatoriului de Psihiatrie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgență de Copii Cluj, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Castelului Banffy din Răscruci, îmbunătățirea infrastructurii rutiere regionale Transilvania de Nord, sectorul Drumului Bistriței, modernizarea și reabilitarea drumurilor județene traseu 1,2,4 și 5, părți ale Drumului Regional Transilvania de Nord.

Comenteaza