Video Aproape 6.000 de copii din zona metropolitană vin la școală în Cluj-Napoca. Ce spune primarul Boc despre culoarele speciale pentru mașinile părinților

Aproape 6.000 de copii din zona metropolitană vin la școală în Cluj-Napoca. Ce spune primarul Boc despre culoarele speciale pentru mașinile părinților

Aglomerația din Cluj-Napoca este cauzată și de cei care vin la școlile din municipiu din zona metropolitană, unde nu se construiesc școli sau se construiesc prea puține, a explicat edilul Emil Boc în direct la ZIUA LIVE.

"Aceste 14 trasee școlare, anul trecut, scoteau cel puțin 500 de mașini din traficul din zona centrală în orele de maximă intensitate. Propunerea USR (culoare speciale de tip "kiss&go," unde părinții să își lase copiii la școală - n.red.) nu o resping. Am reținut nunanța pentru unele. Pe arterele principale, de mare circulație, nu se poate implementa. Să facă o propunere scrisă, să o depună la primărie și va intra în comisia de circulație, care se va pronunța. Vom continua proiectul, mai avem câteva solicitări și vedem cum le vom implementa", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE.  

Primarul arată, însă, că aglomerația din oraș este pricinuită și de cei care vin la școlile din municipiu din zona metropolitană, unde nu se construiesc școli sau prea puține. În ultimii 10 ani, numărul elevilor și a preșcolarilor a crescut cu aproape 11.000, de la 50.114 în 2014 până la 60.740 în prezent, deși populația orașului Cluj-Napoca nu a crescut, așa cum arată și datele ultimului recensământ.

Din zona metropolitană vin la școală în Cluj-Napoca aproximativ 6.000 de elevi.

14 trasee pentru autobuzele școlare, în Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca susține și în acest an transportul elevilor cu autobuze școlare dedicate. Astfel CTP Cluj-Napoca a reluat transportul copiilor din clasele 0-IV la școli pe cele 14 trasee din municipiu, din cartierele: Mănăștur, Zorilor, Gheorgheni, Mărăști, Grigorescu, Bună Ziua, Bulgaria, Iris și Lombului. De asemenea, Primăria municipiului asigură transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fânațelor și Colonia Pata Rât către unitățile de învățământ. 

În anul școlar 2022-2023, sunt estimate 158.000 urcări ale elevilor și însoțitorilor care au fost transportați cu autobuzele școlare. Pentru acest an, 50 agenți de poliție sunt mobilizați pentru a însoți copiii în autobuze, dar și pentru a fluidiza traficul din preajma școlilor.

Pe lângă aceste autobuze, toți elevii au la dispoziție mijloace de transport special destinate, având inscripția „TRANSPORT ELEVI”, cu plecări după ora 7:10 din cartiere spre centrul municipiului și reîntoarcerea în jurul orei 14:00, pe următoarele linii:

- Autobuze: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B, 46B.
- Troleibuze: 3, 5, 6, 25.
- Tramvaie: 101, 102.

Se efectuează în continuare transportul tinerilor nedeplasabili cu dizabilități neuromotorii, cu microbuze special dotate, pe trasee stabilite de comun acord cu Primăria municipiului Cluj–Napoca si, respectiv: Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca , Asociația Caritatea Umanitar Internațională, Grădinița Malteză, Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Motor (Centrul de zi Napoca Proteus, Clubul Prietenia și Tânărul Singuratic), Asociația Hans Spalinger, Școala Gimnazială Specială Transilvania Baciu. Informații despre abonamentele gratuite pentru elevi, pe website-ul CTP Cluj-Napoca: https://ctpcj.ro/.../abonamente-trasport-elevi-2023.../1661

Mai multe informații despre programul Autobuze școlare dedicate:

Autobuzele au ca destinație liceele din centrul municipiului Cluj-Napoca, aceste trasee fiind cunoscute deja de elevi și de aparținătorii acestora. Liceele deservite sunt: Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Seminarul Teologic Ortodox, Seminarul „Bathory Istvan”, Liceul Teoretic „Bathory Istvan”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teologic Reformat, Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Colegiul Național „George Coșbuc”.

Traseele autobuzelor școlare pot fi consultate pe website-ul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca: https://ctpcj.ro/index.php/ro/orare-linii/transport-elevi

Programul Autobuze școlare dedicate pentru transportul elevilor a fost propus și votat de clujeni în cadrul procesului de bugetare participativă online desfășurat de Primăria Cluj-Napoca în 2017. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca sprijină desfășurarea acestui program și prin Direcția Poliția Locală, astfel încât elevii să fie în siguranță pe fiecare traseu al autobuzelor școlare. În municipiul Cluj-Napoca, pe lângă acest program, toți elevii beneficiază de gratuitate la transportul în comun.

Comenteaza