Apel către prefectul Clujului pentru centura Baciu-Cluj. Mii de oameni suferă zilnic din cauza aglomeraţiei

Apel către prefectul Clujului pentru centura Baciu-Cluj. Mii de oameni suferă zilnic din cauza aglomeraţiei
Primarul comunei Baciu a făcut un apel către prefectul Clujului să intervină la Guvern pentru deblocarea construirii unei centuri de legătură între Baciu şi Cluj de la Napolact la Tăietura Turcului.

„Am fost invitat la Prefectura județului Cluj, în urma solicitărilor noastre scrise insistente pentru a obține o soluție legislativă și administrativă, care să ne permită construirea unei noi centuri către municipiul Cluj Napoca. În numele Primăriei comunei Baciu am solicitat Prefecturii să intervină la Guvern pentru modificarea de urgență a legii care ne împiedică de 26 de ani să avem o cale în plus de acces a locuitorilor comunei Baciu către municipiul Cluj Napoca", a scris primarul comunei Baciu, Florin Mureşan, pe Facebook.

Edilul a prezentat şi o hartă (foto), potrivit căreia,  traseul acestei centuri de acces este în lungime de 1 km şi ar uni zona Napolact cu Tăietura Turcului - Tetarom. Primarul Florin Mureşan a afirmat că această cale de acces a devenit impracticabilă întrucât în 26 de ani nimeni nu a reparat-o sau modernizat-o.

Florin Mureşan explică şi cum s-a ajuns la această „anomalie", aşa cum o numeşte el.
Pentru că un articol de lege stabilește că SNCFR are drept de veto împotriva oricărei tentative a vreuneia dintre primării de a asfalta acest drum. În plus, în această ecuație a absurdului intră și proprietatea asupra acestui drum de 1 km.

Precizez că Primăria Baciu este proprietara doar a 200 de metri din această posibilă centură. La demersurile noastre către Primăria Cluj Napoca, de a repara restul drumului, aceasta ne-a comunicat că drumul este în proprietatea Ministerului Transportului și nu o poate reabilita până nu intră în domeniul public al municipiului", a declarat primarul din Baciu.

Reprezentantul administraţiei din Baciu arată că dincolo de faptul că miile de locuitori din comună care ar putea folosi această rută ocolitoare sunt privaţi de acest lucru, există circa 40 de familii şi mai multe firme, care sunt nevoite să meargă zilnic pe acest drum impracticabil.

„De ani ani de zile acești cetățeni reclamă că nu ne pasă de starea lor și e necesar să știe că această stradă este pe raza municipiului Cluj Napoca. Fiind în zona de protecție a căii ferate, noi nu o putem reabilita. Absurd este faptul că nici Primăria Cluj Napoca nu poate, precum ne-a comunicat, întrucât drumul este proprietatea Ministerului Transportului și nu o poate reabilta până nu intră în domeniul public al municipiului. Totodată este restricționat și accesul către zonele de agrement Pădurea Hoia și Cheile Baciului, fiind numeroase plângeri ale turiștilor referitoare la starea avansată de degradare a drumului", a precizat edilul comunei clujene.

E important de precizat că acest drum poate reprezenta și o legătură cu centura de nord a comunei Florești, mai susţin reprezentanţii Primăriei Baciu.

UPDATE  

Prefectul: Cei de la Căile Ferate sunt dispuşi să cedeze acel teren

Prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, a informat că la prefectură s-a discutat miercuri cu toţi cei implicaţi, despre soluţii pentru decongestionarea traficului atât în Cluj-Napoca cât şi în comunele din apropierea oraşului.

Comuna Baciu vrea să folosească o trecere de cale ferată modernizată, alta decât cea care dă în Tăietura Turcului, trebuie o conexiune de 800 de metri până la Tăietura Turcului, numai că acel teren aparţine Căilor Ferate. I-am chemat şi pe cei de la Căile Ferate şi sunt dispuşi să-l transfere din administrarea lor în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. Noi ajutăm pentru redactarea Hotărârii de Guvern, numai că ne trebuie şi acordul lor, eu cred că vom găsi înţelegere şi la Primăria Cluj", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, prefectul judeţului, Gheorghe Ioan Vuşcan.

Primăria Cluj-Napoca a informat că a cerut CFR SA să-i transfere în domeniul public mai multe străzi din zona căii ferate, printre care şi strada Triajului.

Comenteaza