Apă potabilă și canalizare pentru 300.000 de clujeni și sălăjeni. Pe bani europeni

Apă potabilă și canalizare pentru 300.000 de clujeni și sălăjeni. Pe bani europeni
| Foto: Facebook/ Consiliul Judetean Cluj

174 de localități din județele Cluj și Sălaj vor avea apă potabilă la robinet şi canaliazare în urma unei investiţii  în valoare de 355,6 de milioane de euro, proiect pe fonduri europene câştigat de Compania de Apă Someș.

Directorul Companiei de Apă Someş, Călin Neamţu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că vor beneficia de investiții peste 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la reţeaua de apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de canalizare. În total, lucrările se vor desfășura în 76 de localități din Cluj și 98 din Sălaj.

"Am câştigat un proiect cu finanţare europeană de 355,6 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţele Cluj şi Sălaj. Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km.

Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de caalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în anul 2023”, a transmis Neamţu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, la rândul său, că în urma implementării acestui proiect, judeţul Cluj va fi, probabil, singurul din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare.

„Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro, bani europeni. Intrăm în normalitate, sunt bani care vor ridica calitatea vieţii clujenlor şi standardele judeţului”.

Lucrările efective vor demara în primăvara anului viitor când vor fi semnate contractele de de execuţie. În acest moment, Compania de Apă Someş este în faza de pregătire a documentaţiilor tehnice în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire.

67,5% din populaţia României are apă la robinet

În 2017, populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13.229.699 de persoane, reprezentând 67,5% din populaţia rezidentă a României, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În mediul urban, s-au înregistrat 10.191.130 persoane conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 96,9% din populaţia rezidentă urbană, iar în mediul rural 3.038.569 persoane, reprezentând 33,5% din populaţia rezidentă rurală a ţării.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei deservite de sistemul public de alimentare cu apă, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (83,4%), urmată de regiunea Sud-Est (77,8%). Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (47,4%), urmată de regiunea Sud-Vest Oltenia (55,6%).

Comenteaza