News alert Video Anunțul directorului Aeroportului Cluj, despre certificatul verde digital. Când va fi funcțional

Anunțul directorului Aeroportului Cluj, despre certificatul verde digital. Când va fi funcțional

România a început deja demersurile pentru certificatul verde folosit la nivel european, care ar putea deveni operațional din iulie.

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre certificatul verde digital, care ar trebui să ușureze deplasarea cu avionul, cel puțin la nivelul blocului european.

„Acest certificat verde digital va fi foarte important pentru fluidizarea călătoriilor, pentru companiile aeriene, pentru pasageri, pentru toată industria. Ne bucurăm că Parlamentul European a adoptat deja legislația privind acest certificat.

Recent, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat un comunicat prin care a anunțat că participă la un grup de lucru european, deja testează implementarea. STS consideră că undeva pe la sfârșitul lui iulie va fi operațional”, a declarat David Ciceo.

El a precizat că, probabil, va fi un cod QR, care va conține trei informații esențiale: dacă pasagerul este vaccinat, dacă are un test negativ sau dacă a avut COVID în ultimele 90 de zile. „Acest certificat va simplica foarte mult lucrurile. În momentul în care va fi scanat doar un cod, timpul de la aeroport se va scurta foarte mult.

Va putea fi implementată la nivel național posibilitatea de a călători pentru cei vaccinați fără test, care este destul de scump, și fără carantinare. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a făcut deja o recomandare pentru toate țările europene să accepte pasagerii vaccinați fără test și carantinare. Totodată, făcut recomandarea ca persoanele vaccinate să stea în aceeași încăpere, fără mască și distanțare socială”.

Un alt avantaj al certificatul va fi că se va micșora posibilitatea de falsifica testele de COVID. Ciceo a spus că peste 60 de persoane au fost descoperite pe Aeroportul Cluj că aveau teste falsificate.

Comenteaza