Şantierele Clujului: arterele adiacente străzii Regele Ferdinand, în grafic/întârzieri în Piaţa Lucian Blaga

Şantierele Clujului: arterele adiacente străzii Regele Ferdinand, în grafic/întârzieri în Piaţa Lucian Blaga

Centrul Clujului se află în plin proces de modernizare. 

"Lucrările de pe străzile adiacente străzii Regele Ferdinand sunt în grafic şi vor fi gata în septembrie. Tronsonul 2 al străzii Tipografiei, cuprins într-un alt proiect, a fost relicitat. Sunt puţine firme care au puterea financiară pentru astfel de proiecte, de aici şi situaţii de genul. În Piaţa Lucian Blaga şi străzile din proiect este progres, termenul de finalizare este 31 octombrie, sunt mici întârzieri din pricina lipsei unor materiale de construcţie", a spus Dan Tarcea, la un post de radio local. 

Primul proiect se referă la lucrările de modernizare a străzilor Regele Ferdinand, Emile Zola și Sextil Pușcariu şi tronsoanele 1 şi 3 ale străzii Tipografiei (tronsonul 2 este parte din altă licitaţie, aflată la a şasea strigare), ce includ şi scuarul CEC. 

Amintim că, la finalul lunii iunie 2020, au fost finalizate lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand: trotuarele au fost lărgite, s-au plantat copaci, s-au amenajat piste de biciclete și bandă unică pentru transportul public. Au continuat însă lucrările la străzile mai sus amintite, după proiectul gândit de arhitecţii biroului Asiza, coordonat de Vlad Sebastian Rusu, care a câştigat mai multe concursuri de soluţii lansate de către municipalitate şi OAR privind transformarea unor obiective din oraş (Parcul Feroviarilor, Turnul Pompierilor, etc.) În ceea ce priveşte scuarul CEC, acesta va deveni o piaţetă, un loc de relaxare pentru clujeni, cu arbori şi iluminat LED, cu băncuţe, iar satuia lui Alexandru Ioan Cuza va fi mutată în centru obiectivului. 

 Lucrările la proiectul general au fost începute în 26 august 2019 şi sunt executate de SC Diferit SRL, durata contractuală fiind de 11 luni. Valoarea totală a proiectului este de 23.056.184,98 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 21.425.503,55. Proiectul beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4, Obiectivul specific 4.1, reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. 

Piața Lucian Blaga va avea numai patru benzi. Strada Petru Maior, trei. Strada Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu. Se va extinde spațiului pietonal, mai ales în piață, în fața cafenelei Croco. Piste de biciclete vor exista pe fiecare dintre aceste artere, de asemenea arbori pe toate segmentele propuse modernizării. 

În Piața Lucian Blaga și pe strada Emil Isac ar urma să fie amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice, tot în piață ar urma să fie instalată o toaletă publică, în locul tarabelor de flori existente. Sunt propuși arbori de trei tipuri: arțari în zona trotuarelor înguste, platani în față cafenelei Croco și tei pe strada Petru Maior, unde există deja și alți tei.

 

Comenteaza