Anna Horvath și-a dat demisia din Consiliul Local. Boc: "Vreau în mod public să-i mulțumesc pentru munca depusă pentru comunitate"

Anna Horvath și-a dat demisia din Consiliul Local. Boc: "Vreau în mod public să-i mulțumesc pentru munca depusă pentru comunitate"

Anna Horvath și-a dat demisia din funcția de consilier local al municipiului Cluj-Napoca, în urma deciziei ICCJ prin care a fost condamnată la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influență.

În locul său a fost numit Kinizsi Zoltán, din partea UDRM, care a depus jurământul de investire în funcție în ședința extraordinară a forului local de vineri, 24 mai 2019. 

Anna Horvath și-a dat demisia din Consiliu Local. Primarul Boc: "Vreau în mod public să-i mulțumesc pentru munca depusă pentru comunitate"

Anna Horvath nu a fost prezentă la ședința de Consiliu Local, însă primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să îi mulțumească pentru munca depusă pentru dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca: "Scurtă considerație morală și de suflet. Nu am comentat și nu vom comenta niciodată sedințe definitve ale instanțelor de judecată. Dar, vreau în mod public să mulțumesc doamnei Horvath, fost viceprimar și consilier local, pentru munca pe care a făcu-o pentru comunitatea clujeană, pentru ideile pe care le-a promovat și pentru politicile publice pe care le-a inițiat și susținut". La rândul său, actualul viceprimar UDMR, Olah Emeșe, a completat: "Și noi, grupul UMDR, am dori să facem câteva aprecieri. Considerăm că activitatea ei este una care a contribuit la dezvoltarea acestui municipiu. Considerăm că este o persoană de apreciat pentru activitatea sa. În viitorul cât de apropiat sper că o vom avea alături de noi". 

Doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă

Fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă într-un dosar început în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016. Instanţa a mai decis să impună fostului viceprimar să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. ÎCCJ a decis în ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri clujean Zsolt Fodor, inculpat, de asemenea, în dosarul lui Horvath, să îl achite pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani, dar a menţinut pedeapsa de 1 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Sentinţa este definitivă

Anna Horvath: "în ultimele 954 de zile am încercat să-mi dovedesc nevinovăția"

"Învățând ca absolvent de drept, că o hotărâre judecătorească definitivă poate fi doar luată la cunoștință și pusă în aplicare, din acest moment nu este menirea mea să interpretez și să apreciez ceea ce mi s-a întâmplat. Stau astăzi cu conștiința curată în fața voastră, cei care ați crezut dintotdeauna în mine: în ultimele 954 de zile am încercat să-mi dovedesc nevinovăția prin toate mijloacele legale posibile, deși adesea părea o luptă cu mai puține șanse de succes decât cea a unui om aruncat în apă cu mâinile și picioarele legate. Îmi rămâne doar un ultim lucru pe care îl voi face, în mod firesc, în acest caz: adresându-mă, după primirea motivării, Curții Europene a Drepturilor Omului, voi căuta printr-o ultimă încercare, târzie, să-mi dovedesc dreptatea. De altfel, începând cu ziua de mâine, întregul conținut al acestui dosarul va fi disponibil în arhiva Bibliotecii de Cercetare Juridică Kolosváry Bálint din Cluj - oricine va dori, va putea să îl studieze. 

Cel mai important însă, în această situație, este să ne depășim sentimentul de furie și dezamăgire și să dăm un răspuns pe măsură, demonstrându-le că nu ne lăsăm intimidați! Prin urmare, dacă pot să vă cer ceva, vă cer să nu vă pierdeți încrederea în cei care vă reprezintă, în propria voatră forță și în propria judecată. Deși voi ne oferiți armele pentru fiecare luptă pe care trebuie să o ducem, muniția RĂMÂNE ÎNTOTDEAUNA LA VOI! Mergeți duminică la vot, ajutați-ne să îi convingem pe cei indeciși, deoarece o comunitate cuprinsă de suspiciune, de disperare și apatie, este ușor de manipulat, este slabă și vulnerabilă. 

Acum când mă retrag din funcția de ales local în administrația clujeană, îmi exprim nemărginita gratitudine vouă, tuturor celor care m-ați susținut, care m-ați încurajat zi de zi prin mesajele, rugăciunile voastre, și, mai presus de toate, prin încrederea voastră neclintită. Mă adresez vouă, în primul rând, spunându-vă ”capul sus”! În viață, nu există coincidențe și nimic nu este întâmplător. Împreună cu familia mea și cu voi, voi parcurge drumul care mi-a fost sortit", a scris Anna Horvath, pe Facebook, după anunțul sentenței ÎCCJ. 

Anna Horavath a fost acuzată că în perioada februarie-mai 2016 şi-ar fi folosit influenţa pe lânga functionari publici din Primăria Cluj-Napoca pentru „urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” în favoarea omului de afaceri Zsolt Fodor şi ar fi cerut în schimb 60 de abonamente la două festivaluri de muzică din Cluj-Napoca pentru voluntarii care o sprijineau în campania electorală pentru alegerile locale din 2016.

În 10 octombrie 2016, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Cluj-Napoca şi la domiciliul lui Horvath. În 13 octombrie 2016, Horvath a anunţat pe o reţea de socializare că îşi va lua concediu fără plată pe durata celor 60 de zile de control judiciar dispuse de DNA, considerând că ar fi incorect să obţină remuneraţie în condiţiile în care nu poate presta munca la care s-a angajat. Ea a demisionat ulterior din funcţie. Horvath a deţinut funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca din 2012.

 

Comenteaza