Altă dilemă din telenovela Supercom: De ce NU este cântărit individual gunoiul, aşa cum s-a trâmbiţat

Altă dilemă din telenovela Supercom: De ce NU este cântărit individual gunoiul, aşa cum s-a trâmbiţat
| Foto: Angajaţii Supercom s-au luptat miercuri cu gunoaiele de pe str. Stejarului din Floreşti

A început o adevărată telenovelă la Cluj de când compania bucureșteană Supercom şi-a intrat în drepturi după ce a câștigat salubrizarea menajeră în tot județul pentru următorii 10 ani. 

Sesizările cetățenilor curg, iar autorităţile caută soluţii pentru a rezolva situaţia şi a aduce lucrurile pe făgaşul normal. Între timp vin şi notele de plată pentru serviciile de salubritate, care oamenii spun că nu ar fi corect calculate. 

"Bună, legat de Supercom, în zona Gherla de exemplu, cu toate că au împărțit pubelele cu coșuri QR de foarte mult timp, poate aproape un an, nu le cântăresc individual și nici nu prea are lumea încheiate contracte, așadar cantitatea de gunoi ridicată e cântărită la descărcare (ei știu doar cine o verifică) și împărțită la puțină lume ce are contracte", ne scrie un cititor ZIUA de CLUJ pe numărul de WhatsApp. Acesta mai spune că ar trebui verificat câţi oameni au contracte şi câţi predau, însă persistă dilema de ce este mai mare tariful la reciclabile decât la gunoiul menajer. 

"Nu doar că nu se cântăreşte, dar plăteşti de persoană chiar dacă în luna respectivă nu au colectat nimic de la persoana respectivă, nicio evidenţă nu ţin", reclamă un alt clujean. 

"Hoție pe față, jecmănirea populației de către Primării (care sunt în cârdășie cu această firmă). De ce deșeurile reciclabile predate trebuie să le plătim noi, cetățenii? Ei ar trebui să ne plătescă pentru că predăm deșeurile reciclabile la ei. De ce alte firme care preiau aceste deșeuri de hârtie, pet-uri, matale și plastic - ne plătesc pentru ele? Este o contradicție majoră în acestă practică pusă în aplicare de către Primării. Nu suntem obligați să semnăm nici un contract care conține această fraudă. Cine nu este mulțumit poate apela la un avocat, pe cale legală. Degeaba tot comentăm pe Facebook. Avem și drepturi - nu doar obligații", afirmă un alt cititor ZIUA de CLUJ.  

Şeful CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat ieri la emisiunea ZIUA LIVE, că Supercom, fie înțelege și se conformează și acceptă realitatea Clujului, fie dacă nu pleacă aşa cum au venit. Acesta a precizat că societatea trebuie să intre în localități și să facă contracte cu oamenii. Până acum cetăţenii au fost invitaţi să meargă ei la firma de salubritate pentru a încheia contractele. 

"Vom începe din nou o serie de discuții la fața locului. ADI-ul va merge în fiecare localitate împreună cu primarii și vom găsi varianta optimă. Există situaiții diverse care trebuie tratate în mod individual. Ce putem face este să încercăm încă un rând de discuții cu toată lumea și cu siguranță vom mai îndrepta lucrurile.

(...) Vom încercă să dăm rolul de principal primăriilor pentru că ei știu ce este pe raza localității lor. Cu cât mai multe contracte încheiate într-o localitate, cu atât tariful este mai mic. Trebuie încurajată populația să încheie contracte”, au fost câteva dintre declaraţiile lui Alin Tișe, la ZIUA LIVE.

Pentru încheierea noului contract sunt necesare documentele:
- Copie Carte de identitate/Buletin identitate proprietar;
- Copie act care atesta calitatea de proprietar (Contract de vânzare-cumpărare /Extras CF nu mai vechi de 3 luni).

Supercom a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie cum se va calcula mai exact factura per kilogram de gunoi: 
Noul operator va amplasa pubele smart în oraș, care vor cântări gunoiul, și astfel se va calcula cât are de plătit fiecare clujean în parte. Acest  demers ar urma să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a gunoiului, ținând cont și de faptul că stația de sortare a deșeurilor, proiect al Consiliul Județean, va fi dată în curând în folosință. 
La case și la agenții economici, deșeurile vor fi cântărite din poată în poartă, șoferul mașinii va elibera un bon în funcție de cantiate, care va fi atașat la facuta lunară.
La blocuri, deșeurile se vot cântări paușal, toate pubele din zonă, iar împărțirea costurilor se va face la numărul de locuitori arondați arealului respectiv. 

Comenteaza