Alin Tișe: „Clujana are datorii de 1 milion de euro”. Ce a spus despre anunțul lui Dragoș Damian de la Terapia

Alin Tișe: „Clujana are datorii de 1 milion de euro”. Ce a spus despre anunțul lui Dragoș Damian de la Terapia

Cu peste 100 de ani de activitate, fabrica de pantofi Clujana, o emblemă a orașului și a României în acest domeniu, și-a sistat activitatea de producție și poate intra în faliment până la sfârșitul anului.

Consiliul Județean Cluj este acționar al Clujana S.A., dar deține și clădirea și terenul pe care a funcționat fabrica.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, a făcut noi declarații referitoare la acest subiect, spunând concret ce datorii are societatea și comentând intenția CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, care a anunțat că va evalua preluarea mărcii Clujana.

„Am fost surprins. Am văzut și eu în presă această informație. Am vorbit cu directorul de la Clujana să aibă o discuție cu domnul director de la Terapia. Încă nu au discutat din ce mi-a spus. Urmează să se întâlnească. Poate că experiența lor de acolo îi va ajuta pe cei de la Clujana să facă un pas înainte.

Legat de Clujana, în trecut a intrat în două proceduri de reorganizare, două tentative de faliment. Pentru a securiza ce avea acolo, Consiliul Județean a intrat și a preluat în proprietate aceste bunuri. Brandul Clujana e înregistrat la OSIM și e proprietatea firmei, iar acest brand el e cel care poate să fie baza de repornire pentru o nouă fabrică, care nu poate să dispară niciodată.

Actualmente, Clujana nu este încă în faliment. Există o societatea din Oradea care a cerut să primească o datorie restantă pe care fabrica o are și sigur, solicită, în cazul în care nu vor fi plătiți,  falimentul. Aceasta nu a obținut falimentul. Vom vedea dacă Clujana intră în faliment sau se reorganizează într-o altă perspectivă cu venirea unui privat care să preia acțiunile”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.

Datoriile totale sunt 5 milioane de lei

Potrivit șefului CJ Cluj, datoriile Clujana au ajuns la aproximativ 1 milion de euro către ANAF, furnizori și salarii restante.

„Plata datoriilor pe care le are Clujana în prezent nu va face altceva decât să o aducă pe zero, pe linia de plutire. Datoria nu este foarte mare. Toată datoria societății este undeva până la 5 milioane de lei,  ANAF, către creditori și salariați. Este cam un milion de euro toată datoria. Dacă această datorie va fi acoperită de către fabrică, ANAF valorifică bucăți de teren și scapă de faliment, dacă nu, într-adevăr tot prin valorificarea activelor, atunci intră în faliment cu un nou început, ea menținându-și brandul și anumite bunuri care nu vor fi luate de ANAF”, a explicat Tișe.

111 ani de Clujana. De la afacerea familiei Renner la faliment

Fabrica Clujana a fost înființată în anul 1911 de familia Renner, sub denumirea de „Fabrica de Piele Frații Renner & Co”. După Primul Război Mondial (1914-1918) a devenit societate pe acțiuni, schimbându-și denumirea în „Dermata" și devenind cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

Comenteaza