56 de proiecte imobiliare mari sunt blocate. Unele vor rămâne așa cu anii!

56 de proiecte imobiliare mari sunt blocate. Unele vor rămâne așa cu anii!
Există zone din Cluj unde proiectele imobiliare au fost stopate, iar cheile de repornire sunt la guvern.

56 de proiecte imobiliare de anvergură sunt blocare de către municipalitate. Primarul Emil Boc a mai anunțat, și în trecut, că există imobile care nu se pot construi din motive de depășire a portabilității arterelor rutiere, dar acum a revenit cu o cifră concretă.

"Astăzi avem 56 de proiecte imobiliare blocate, care se află în diverse stadii de analiză de circulație. Nu avem alternative. Nu știm valoarea acestor proiecte, pentru că sunt la nivel de avize de oportunitate. Este vorba despre Borhanci, Sopor, Câmpului, Bună Ziua, zone unde se presupune să existe o legătură cu centura metropolitană. Până nu există centura, nu poți să desenezi artere la proiecte cu 100-200 de apartamente. Și pe celelalte artere se fac studii de trafic, precum la Bună Ziua; când am ajuns la 96-98% am oprit construcțiile", a spus Emil Boc.

Detalii suplimentare ne-a oferit viceprimarul Dan Tarcea, președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local. "Toate aceste proiecte sunt mari, de zeci și sute de apartamente. Există o cutumă în Primărie că pentru imobilele care au mai multe de 24 de locuri de parcare trebuie elaborat un studiu de trafic. Iar studiile de trafic demonstrează că se depășește portabilitatea străzilor", a explicat Tarcea.

Proiectele sunt blocate la momentul acordării studiului de oportunitate. L-am întrebat pe viceprimar dacă, în felul acesta, municipalitate nu se alege cu plângeri la tribunal. "Oportunitatea o stabilește Primăria. Degeaba ne acționează în instanță. Am avut procese pe astfel de spețe și am câștigat", a precizat Dan Tarcea.

Potrivit lui Tarcea, zonele marcate cu roșu pe harta Clujului sunt, în ordine, Borhanci, Bună Ziua și Soporului. Loc de construit ar exista, mai ales în Borhanci și Sopor, dar problema este artera de acces. Dimineața se iese cu infinită dificultate din cele două cartiere noi ale orașului. În ceea ce privește cartierul Bună Ziua, studiile arată că portabilitatea străzii se apropie de 100%. Vestea proastă pentru dezvoltatori este că luminița de la capătul tunelului este departe.

"Depindem de guvern pe cele trei zone. Așteptăm să ni se treacă strada Bună Ziua în proprietate, ca să o putem lărgi (n.r. există un proiect de lărgire a arterei la trei benzi, plus pistă de biciclete și trotuare), iar pentru a începe să eliberăm studii de oportunitate în Borhanci și Sopor avem nevoie de centura metropolitană, proiect eligibil pentru absorbția de fonduri europene, dar blocat de guvern", a arătat Tarcea.

Culmea este că Primăria își blochează și propriile proiecte din Borhanci. Acolo urma să se construiască un cartier de case pentru tineri și, de asemenea, un grup de imobile sociale, dar probleme de trafic întârzie realizarea acestei inițiative pe care primarul și-a trecut-o printre priorități în 2016.

 

Comenteaza