48 milioane de euro de la UE pentru închiderea gropilor de gunoi din Cluj

48 milioane de euro de la UE pentru închiderea gropilor de gunoi din Cluj
Sistemul de management integrat al deşeurilor din Cluj a fost acceptat pentru finanţare de către Comisia Europeană, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe. Este vorba de 48,46 milioane de euro.

 "Proiectul la care am lucrat doi ani, început în 2008 când nu aveam nici măcar locaţia, a fost acceptat pentru finanţare. E un pas important pentru judeţul nostru pentru că banii care vor veni înseamnă o contribuţie mult mai mică a judeţului - 2%, şi 18% din partea bugetului de stat", a spus Tişe.

Proiectul implică închiderea şi reabilitarea a şase depozite de deşeuri neconforme în judeţ, între care şi Pata Rât, în Cluj-Napoca.

Între operaţiunile care au loc în cadrul proiectului se numără închiderea a trei staţii de transfer şi achiziţia de echipamente pentru colectarea deşeurilor. "Este un proiect complex cu multe licitaţii şi multe posibile contestaţii, dar ce a fost mai delicat şi mai complicat, obţinerea de bani europeni, a trecut", spune preşedintele CJ Cluj. El acuză că deşi Consiliul Judeţean ştia că rampele de gunoi trebuie închise "încă din 2005", abia după trei ani au început demersurile pentru identificarea terenului viitoarei staţii centrale a proiectului.

Întrebat dacă a găsit o utilitate echipamentelor PowerPack de compactare a deşeurilor în cadrul acestui proiect, având în vedere că acestea au fost deja achiziţionate, Tişe spune că utilajele au fost transferate în proprietatea consiliilor locale din Gherla şi Câmpia Turzii. "Nu au nicio legătură cu acest proiect", a spus el.

Decizia Comisiei Europene a fost luată în 10 iunie. Decizia are un singur articol, cu patru puncte, în care se arată că se aprobă contribuţia financiară pentru proiect cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regională şi că suma la care se aplică rata de cofinanţare este de 48.466.483 euro.

În proiect se prevede că vor fi construite şi trei staţii de transfer, în Huedin, Gherla şi comuna Mihai Viteazu, dar şi construirea unei staţii de sortare şi a uneia de tratare mecanico-biologică simplă, construcţia unei staţii finale unde prima celulă va avea o capacitate de 1,35 milioane metri cubi, precum şi închiderea celor şase actuale depozite de deşeuri, considerate neconforme. De altfel, conform vicepreşedintelui Radu Bica, multe dintre etapele procesului de implementare a noului sistem de gestionare a gunoaielor au fost deja bifate. "Cu unele dintre procedurile pe care legislaţia le cere pentru fiecare componentă în parte sunt deja finalizate, altele sunt în diferite etape de implementare. În actualele condiţii mai avem de semnat Contractul de Finanţare, împreună cu Ministerul Mediului, fapt care estimez că se va finaliza în următoarele două săptămâni", a spus Bica.

 

Comenteaza