40 de autobuze electrice, în 2019, pe străzile Clujului. Primăria plăteşte 7,7 milioane lei pentru noi staţii de încărcare

40 de autobuze electrice, în 2019, pe străzile Clujului. Primăria plăteşte 7,7 milioane lei pentru noi staţii de încărcare

Cluj-Napoca este primul oraş din România pe străzile căruia circulă autobuze electrice. Pentu acest proiect, Primăria a câștigat premiul pentru eficiență energetică, la gala Energynomics Awards. În 2019, numărul mijloacelor de transport eco în comun va ajunge la 40. 

Pentru acest lucru însă, municipalitatea trebuie să suplimenteze numărul staţiilor de încărcare pentru autobuzele electrice. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri, 19 decembrie, figurează un proiect de hotărâre ce vizează amplasarea a încă 36 astfel de prize, în trei locaţii din oraş. Investiţia se ridică la 7,7 milioane de lei. 

  • Grigorescu (1 Decembrie 1918) – 6 prize existente – necesare încă 18 (15 lente, 3 rapide). Investiţie: 3,8 milioane lei
  • Mărăşti ( Aurel Valicu) – 6 prize existente – necesare încă 6 (5 lente,1 rapidă). Investiţie: 1,3 milioane lei
  • Gheorgheni -  2 prize existente – necesare încă 12 (10 lente, 2 rapide). Investiţie: 2,6 milioane lei

Compania de Trasport Public (CTP) Cluj-Napoca a introdus, în acest an, 11 autobuze electrice, cărora li se vor adăuga alte 12, iar anul viitor numărul total al vehiculelor va ajunge la 40. Pentru acest proiect, Primăria orașului a fost câștigat premiul pentru eficiență energetică, la gala Energynomics Awards. 

Autobuzele din Cluj-Napoca au fost achiziționate de municipalitate cu ajutorul unor fonduri elvețiene, iar vehiculele ce urmează a fi introduse sunt cumpărate prin fonduri de la Uniunea Europeană. Autobuzele au prețuri între 600.000 și 1 milion de euro. 

Prize GRATIS pentru maşini electrice

La Cluj-Napoca au fost pornite, la început de noiembrie, şi cele două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității. Acestea sunt poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante.

Comenteaza