4 milioane pentru reparaţiile cinematografului din Mănăştur, dublu faţă de cinema Mărăşti. Cum va arăta VIDEO

4 milioane pentru reparaţiile cinematografului din Mănăştur, dublu faţă de cinema Mărăşti. Cum va arăta  VIDEO
Modernizarea cinematografului din Mănăştur va costa peste 4 milioane de lei, conform devizului întocmit de o firmă din Botoşani pentru Primăria din Cluj-Napoca.

Mai exact, e vorba de 3,96 milioane lei plus TVA. De aceşti bani ar urma să fie reabilitată sala mare a cinematografului, inclusiv cu vestiare pentru actori, dar şi sala mică, unde ar urma să funcţioneze un "centru al inteligenţei" şi o cinematecă. Clădirea va avea şi un spaţiu pentru recepţii şi expoziţii. Lucrările ar urma să dureze 12 luni.

Spre comparaţie, lucrările la cinematograful Mărăşti, care a fost de asemenea reabilitat de Prmărie, au costat doar jumătate din bani, respectiv 2 milioane de lei.


Clădirea cinematografului Dacia are o suprafaţă construită de 960 metri pătraţi, are un subsol, un parter şi un etaj.

Cinematograful a fost construit în 1981, în anii în care regimul comunist construia întreg cartierul Mănăştur. Acum acesta se află într-o stare de degradare pronunţată şi necesită lucrări de reparaţii capitale. Mulţi ani, acesta a funcţionat ca discotecă, după care a fost închis iar în ultimii ani a făcut obiectul unui litigiu între firma care administra discoteca şi proprietarul clădirii, regia RADEF Româniafilm.RADEF Româniafilm a predat, în 2009, patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca - Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. În ce priveşte cinematograful Favorit acesta funcţiona într-un imobil care a fost ulterior retrocedat.

În noiembrie 2011, instanţa a obligat firma care ocupa spaţiul, Atriss SRL, să plătească o sumă de 763.008 lei ca taxă de ocupare abuzivă a cinematografului şi la plata majorărilor de întârziere până la stingerea tuturor obligaţiilor. Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, care a menţinut decizia. În aprilie anul trecut Curtea de Apel Cluj a decis ca imobilul să treacă în administrarea Primăriei.

Imobilul a ajuns în administrarea Atriss SRL în 1996, după un contract de închiriere cu RADEF Româniafilm. În 2004, regia a transmis firmei o ofertă de vânzare a activului. Din cauza unui ordin de ministru,însă, procedura vânzării a fost sistată în 2005. Contractul de închiriere a expirat în 2009.

Vezi cum arată acum clădirea:

Comenteaza