240 de noi locuri în creşele Clujului. Boc: "Este un efort financiar de 1 milion de euro anual"

240 de noi locuri în creşele Clujului. Boc: "Este un efort financiar de 1 milion de euro anual"

240 de noi locuri ar urma să fie disponibile în creşele din Cluj-Napoca, începând din toamna acestui an, respectiv luna februarie a anului viitor. Ca să poată da în exploatare cele trei creșe, municipalitatea trebuie să angajeze 75 de persoane, iar costurile de funcţionare se ridică la peste 1 milion de euro anual. 

150 de noi locuri la creșă ar urma să fie disponibile din 15 octombrie 2020, când Primăria a anunțat că se vor finaliza creșele de pe Grigore Alexandrescu nr.47 A (Grigorescu), și Theodor Capidan (Bună Ziua), respectiv luna februarie 2021, când ar mai urma să fie gata încă 90 de locuri rezultate prin extinderea creșei de pe Meziad. 

Primarul Emil Boc a spus că darea în exploatare a celor trei creșe presupune un efort financiar din partea municipalităţii de peste 1 milion de euro anual, bani de la bugetul local. De asemenea, pentru cele trei noi creşe, municipalitatea trebuie să angajeze 75 de persoane.

Nu în ultimul rând, în şedinţa Consiliului Local de marţi, Primăria Cluj-Napoca a preluat în proprietate grădiniţa din Bună Ziua, condiţie impusă pentu proprietarii Grand Hotel Italia care construiesc în zonă un asamblu de 15 locuințe.

Este vorba despre imobilul situat pe strada Theodor Capidan, nr.17, compus dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 1.000 mp şi grădiniţă, cu regim de înălţime P+E, aflat în proprietatea Terastar SRL (administrator Prunean Simion). Construirea și donarea grădiniței în proprietatea municipiului a fost o condiție impusă în Planul Urbanistic Zonal  (PUZ) pentru ridicarea ansamblului de locuinţe din zona str. Nicolae Drăganu – str. Fadrusz Janos – str. Vasile Conta – str. Dimitrie Paciurea.  Valoarea clădirii este de 1.1 milioane lei, iar a terenului de 24.000 lei. 

"Este primul proiect prin care se preia în proprietate publică o creşă impusă de primărie investitorului imobiliar. Încep să se vadă roadele consecvenţei politicilor noastre de a cere dezvoltatorilor imobiliari să aibă şi infrastructura adiacentă investiţiei pe care o realizează. Pe de o parte drumuri, pe de altă parte şcoală, grădiniţă sau creşă, în funcţie de nevoi", a spus Boc.

În cel mai nou, mare şi haotic cartier al Clujului, Bună Ziua, nu există nicio creșă, nicio grădiniță şi doar un spaţiu de joacă public. Culmea e că, în momentul în care Primăria a identificat un teren pentru construirea unei creșe, vecinii s-au opus.

În acest fel primăria speră să mai reducă din deficitul de locuri în creșele din oraș, după ce anul trecut circa 1000 de copii din Cluj-Napoca au rămas fără un loc în creșă. În total, în prezent în creșele din oraș sunt 1.232 de locuri.

Comenteaza