2019 aduce benzile dedicate de autobuz în Gheorgheni. Unde dispar parcările de pe Titulescu

2019 aduce benzile dedicate de autobuz în Gheorgheni. Unde dispar parcările de pe Titulescu
2019 aduce benzile dedicate de autobuz în Gheorgheni. Unde dispar parcările de pe Titulescu
Cum vrea Primăria să reorganizeze traficul în Gheorgheni + consultări cu locuitorii
Cum vrea Primăria să reorganizeze traficul în Gheorgheni + consultări cu locuitorii

Dacă în 2018 a fost reabilitată strada Observatorului, decizie aprig contestată de şoferii care locuiesc sau muncesc în Zorilor, în 2019 municipalitatea clujeană doreşte să reorganizeze traficul rutier în Gheorgheni, atenţia fiind îndreptată înspre strada Nicolae Titulescu, acolo unde vor dispărea locurile de parcare la bordură şi în locul acestora vor fi trasate benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun. 

Străzile cu sensuri unice din Gheorgheni şi Andrei Mureşanu

Primăria Cluj-Napoca pregătește schimbări majore în cartierul Gheorgheni. Va institui sensuri unice pe mai multe străzi, pentru fluidizarea circulației, iar parcările de pe strada Nicolae Titulescu vor fi desfiinţate şi în locul acesta se vor trasa benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun. 

"Anul acesta vom avea benzi dedicate pentru autobuze pe Titulescu. Avem în faţă un proiect gata să fie implementat, este vorba despre sensuri unice în Gheorgheni şi Andrei Mureşanu. Vom putea reloca o parte din locurile de parcare de pe Titulescu în spatele blocurilor. Trebuie să luăm această decizie ca să putem avansa. Titulescu a fost contruită ca sp aibă câte două benzi pe sens", a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la Realitatea FM Cluj. 

Conform municipalităţii, în cartierele Gheorgheni şi Andrei Mureşanu se doreşte instituirea de sensuri unice pe străzile din interiorul perimetrului format de Bd. N. Titulescu, str. Liviu Rebreanu, str. Albac, str. Septimiu Albini, str. C. Brâncuși - Bd. N. Titulescu şi Calea Turzii - str. Milton Lehrer, P-ța Cipariu, str. C. Brâncuși, str. Fagului - str. Trifoiului - str. C. Nottara - str. Miksath Kalman - str. Eftimie Murgu - Calea Turzii. Aceste propuneri au fost supuse dezbaterilor publice cu cetăţenii. 

25 de abonamente de parcare şi bandă dedicată de autobus spre mall 

Viceprimarul Dan Tarcea este de părere că aceste schimbări nu ar trebui să creeze mari nemulţumiri în rândul şoferilor având în vedere că, pe partea stângă a străzii Titulescu, cea dinspre centrul oraşului spre Intersevisan, au fost plătite doar 25 de abonamente de parcare în 2018. "Nu am datele şi de pe partea stângă încă. Ne-am focusat pe partea dreaptă, să începem de aici cu implementarea benzii dedicate de autobuz şi apoi să venim cu cea spre oraş". 

PUZ  de regenerare urbană pentru Titulescu

Pentru strada Nicolae Titulescu din cartierul Gheorgheni există pregătit şi un PUZ de regenerare urbană, pentru o suprafaţă totală de 32 ha. "Este cel mai mare pe care l-a făcut municipalitatea. El se concretizează cu construcţia unui parking pe strada Liviu Rebreanu, nr. 5 şi alte 6 plaftorme, dar în etape ulterioare. Acest PUZ îşi propune să pună în caloare şi spaţiile verzi şi pietonale din cartier, care acum nu sunt folosite deoarece sunt ocupate de maşini", a subliniat Tarcea, care a mai spus că PUZ-ul va fi luat în discuţie în prima şedinţă din 2019 a Comsiei Tehnice din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

Reguli noi de circulaţie în Zorilor şi fără parcări pe Observatorului 

Amintim că, în 2018, strada Observatorului din cartierul Zorilor a intrat într-un amplu proces de reabilitate, în vederea asigurării circulației pe două benzi pe sens și fluidizarea traficului rutier. În acest sens, toate parcările la bordură au fost desfiinţate pe această arteră şi relocate pe străzile adiacente, unde s-au institui sensuri unice. Este vorba depre 108 locuri de parcare, din care doar pentru 67 au fost plătite abonamente. Municipaliatea a creat 97 de noi locuri de parcare pe străzile adiacente, Rapsodiei şi Jupiter, unde au fost instituite sensuri unice. Începutul lunii noiembrie 2108 a adus noi reguli de circulaţie în Zorilor (LISTA COMPLETĂ). 

Benzile dedicate de autobuz, funcţionale de aprope 3 ani 

Primăria Cluj-Napoca a implementat, în vara lui 2016, un proiect pilot în zona centrală a oraşului: o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, pe o lungime de circa 500 de metri, din Piaţa Cipariu înspre Regionala CFR. La final de august 2017 a fost inaugurată şi banda care pleacă de la biserica Sf. Petru (Mărăşti) și ajunge până la Primărie (centru), cu o lungime de 1,6 km. În viitor, după lărgirea străzii Calea Mănăştur, banda de autobuz urmează să fie extinsă până spre ieşirea din oraş. 

Comenteaza