12.500 mp din parcare au fost cedați în administrarea aeroportului

12.500 mp din parcare au fost cedați în administrarea aeroportului

Consilierii județeni au aprobat cedarea de la CJ Cluj în administrarea Aeroportului Cluj a parcării vestice a aerogării.

Proiectul a fost amplu dezbătut în plenul ședinței de CJ, datorită faptului că aleșii județeni au primit un punct de vedere din partera aeroportului în care se transmitea că această suprafață nu poate fi cedată, fiind în administrarea UTI.

”Lămuriți-ne, ce se întâmplă cu punctele de vedere asupra acestui proiect, că au fost primite mai multe pe această temă, care e mărul discordiei?”, a întrebat consilierul PSD, Vasile Sălătioan.

”Vă va răspunde domnul Iliescu, cel care a fost prezent și la discuțiile cu cei de la aeroport și care a reprezentat CJ Cluj în procesele pe care le-am avut despre parcarea aceasta UTI, cred că e cea mai celebră parcare”, a spus Alin Tișe.

”Anul trecut în noiembrie a avut loc o întâlnire între reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Aeroportului Cluj în care cei de la aeroport au propus să preia acest teren, iar Consiliul de Administrație a aeroportului a aprobat această preluare. Din noiembrie și până acum au urmat 3 HCJ -uri în care s-au alipit și dezlipit parcele pentru a se constitui această parcelă din partea vestică pentru care s-a cerut cedarea. Terenul acesta a trecut în 2017 de la aeroport la CJ , soluție agreată atunci de conducerea aeroportului. Este vorba despre 12.500 mp de parcare, care urmează să se dea în administrarea aeroportului. Practic e vorba de amplasamentul parkingului suprateran ce trebuia realizat de UTI.

Este de neînțeles la acest moment punctul de vedere de acum al aeroportului, că nu se poate ceda acest teren, câtă vreme Consiliul de Administrație al aeroportului ne-a solicitat expres să le dăm aceste imobile. Considerăm total nefondată susținerea conform căreia, acele imobile sunt în administrarea UTI și de aceea nu se pot ceda, câtă vreme aeroportul ni le-a predat nouă în 2017. Proiectul este legal. Acel imobil e în administrarea CJ Cluj, clădirile sunt încuiate din 2017, UTi nu a mai dorit să le preia aeroportul nu a dorit să le preia atunci în 2017, imobilele au rămas nefolosite, se dorește punerea în valoare a acelor imobile pentru a fi folosite în activitatea aeroportului”, a explicat directorul executiv al CJ Cluj, Ștefan Iliescu.

Potrivit acestuia, UTI are în concesiune în prezent 20.300 mp de parcare, iar parcarea care se dorește a fi cedată spre administrare aeroportului este separată de această suprafață, însumând 12.500 de metri pătrați, fiind situată de la vechiul terminal înspre oraș, în partea vestică.

”În justificarea pentru care s-a solicitat Consiliului de Administrație de la aeroport să aprobe preluarea acelui teren, aeroportul a făcut un calcul că prin utilizarea ca și parcare a acestei suprafețe în următorii 10 ani ar umă să încaseze 45 de milioane de lei”, a adăugat Ștefan Iliescu.

”De ce nu investim noi, să încasăm banii la bugetul județului? Dacă nu o primește aeroportul, să facem noi un bussiness acolo”, a continuat Vasile Sălătioan.

”În adresele pe care le-a trimis aeroportul la un moment se susținea că modificarea redevenței nu a fost conform contractului și de asemenea, că nu există o cale de acces. Dacă puteți lămuri și aspectele legate de chiria pentru parcări și calea de acces”, a intervenit consilierul județean PSD, Vladimir Mătușan.

”Modalitatea de calcul a redevenței nu are legătură cu acest proiect, dar am să răspund să fie clar. În 2011, după semnarea contractului de concesiune cu UTI, aeroportul a solicitat să nu se demoleze pavilioanele care există și acum în partea de vest a parcării. Prin actul adițional 1 s-a suspendat obligația de a construi parkingul auto supratejat și partea de redevență, lucru aprobat printr-o HCJ din 2011, iar valoarea redevenței nu a făcut obiectul niciunei sesizări din partea aeroportului.

În ce privește accesul pe care îl solicită aeroportul, e vorba de accesul vechi în aeroport, iar această suprafață e în concesiunea UTI. Nu e posibil să reducem suprafața minimă de teren prevăzută în contractul cu UTI sub 15.000 de mp, deci nu poate fi aprobată solicitarea aeroportului”, a subliniat Ștefan Iliescu.

”Terenul pe care urma a se construi parkingul si hotelul nu s-a predat la societatea UTI pentru că aeroportul în anul 2011 a cerut ca 5 ani să nu predăm aceste terenuri către UTI. Deci aceste terenuri nu s-au predat niciodată, deci e evident că UTI nu plătea redevență pentru că nu le folosea ca parcare. Orice alegație că nu am încasat redevența corectă nu se justifică. Întrebați aeroportul de ce a cerut ca 5 ani să nu predăm terenul”, a intervenit și președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Proiectul a fost supus apoi la vot fiind aprobat cu 27 de voturi pentru și 2 abțineri.

Comenteaza