Hoteluri “cu ştaif” lângă Salina Turda
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:25
- Administraţie
- Ascultă știrea

Planul Urbanistic Zonal pentru proiect va fi finalizat în câteva săptămâni.
Primăria Turda se pregăteşte să intre într-o afacere hotelieră. Va scoate la bătaie circa şase hectare de teren, situate în zona lacurilor Ocna şi Rotund de lângă Salina Turda. Primarul Tudor Ştefănie a precizat că reţelele de canalizare şi apă au fost soluţionate, mai rămâne doar să fie prelungită conducta de gaz. In prezent se lucrează la Planul Urbanistic Zonal (PUZ), urmând ca din toamnă să fie demarată procedura de licitaţie pentru atragerea unui partener privat. Ştefănie a anunţat că ar prefera o asociere în care primăria să intre atât cu terenul, cât şi cu o sumă de bani.
Incă de la inaugurarea Salinei Turda, primarul municipiului, Tudor Ştefănie, a anunţat că dispune de suficient teren în zonă, pe care intenţionează să-l exploateze din punct de vedere turistic. Acum, Ştefănie explică şi cum va arăta acest proiect, dar şi planurile sale privind demararea investiţiei.
“Ne-am propus să facem ceva special. Nu vrem imobile individuale, înghesuite şi neplăcute la vedere. Planul este să construim nişte complexuri colective, pentru un agrement de calitate. Terenul de care dispunem va putea găzdui maxim trei hoteluri, care să ofere servicii cât mai bune pentru clienţii interesaţi de turismul balnear”, a spus Ştefănie. El a precizat că primăria a comandat un PUZ în acest sens, care urmează să fie finalizat în câteva săptămâni. “Am ales să facem noi acest PUZ tocmai pentru că ne dorim ca zona să arate deosebit”, a afirmat edilul. Imediat după finalizarea PUZ, administraţia locală va începe demersurile pentru atragerea unui investitor privat.
Primarul din Turda a specificat că îşi doreşte o altă formă de parteneriat cu investitorul, faţă de ceea ce poate oferi contractul de concesiune. “Nu vreau să concesionez nimic pentru că aşa nu voi avea nici o garanţie că proiectul va funcţiona conform scopului pentru care a fost propus. Administraţia locală este acţionar majoritar la societatea Salina Turda Durgău. Tot aşa, ar putea deveni unul din acţionarii complexului hotelier pe care vrem să-l dezvoltăm. Intrăm într-o asociere atât cu teren, cât şi cu bani”, a spus Ştefănie.
In sprijinul său ar putea veni şi noua legea a parteneriatului public-privat, care ar putea facilita o astfel de afacere. “Poate până în toamnă se va aproba şi acest proiect de lege şi atunci pentru noi va fi foarte bine. Pentru că, din poziţia de partener, putem avea certitudinea că acest proiect se va transforma în ceea ce ne-am propus. în cazul în care partenerul nostru privat nu va mai putea să-şi continue angajamentul financiar, atunci noi vom putea să-l obligăm să ne cedeze acţiunile sale, desigur, la valoarea pieţei, urmând să ne continuăm proiectul fie cu un alt partener, fie pe cont propriu”, a explicat edilul turdean.
Salina Turda, reabilitată cu şase milioane de euro
Reabilitarea Salinei Turda a fost finalizată la începutul acestui an, valoarea lucrărilor ridicându-se la circa şase milioane de euro. Proiectul a fost finanţat din bani europeni.
De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj a reabilitat drumul Turda – Ploscoş pentru a facilita accesul spre noua intrare în salină (o investiţie de circa 1,6 milioane de lei). Primăria Turda a investit în reţelele de utilităţi, introduse de-a lungul drumului de acces spre salină. Acest obiectiv balnear (salină, lacuri sărate şi terenuri pentru cele trei hoteluri) se află la o distanţă de circa doi kilometri de centrul oraşului Turda.