Mitrea: "Propusesem o dală urbană în loc de pod"

Mitrea:
Podul Traian s-a deschis vineri. Odată cu circulația au început și criticile.

Un important al Clujului, Vasile Mitrea, cel care a participat la proiectarea cartierelor Grigorescu și Gheorgheni, în anii '60, a analizat modul în care arată podul Traian. Mitrea s-a arătat nemulțumit de alegerea primăriei, care a preferat să refacă podul, în locul unui proiect mai grandios.

"Prima mea observație este că am propus primăriei, și chiar am trimis o adresă în acest sens, realizarea unei dale urbane pe locul fostului pod Traian. O dală de 50 m lățime, care să vină și să creeze spații împreună cu piațeta folosită drept parcare de pe strada Iașilor; pe partea opusă a fost ridicat un bar cu terasă, pe care eu nu l-aș fi autorizat.

Ar fi fost un pod pentru mașini, dar și o zonă pietonală. A doua observație este că, pe sub pod, există o platformă. Se poate coborî pe o scară, dar e numai pentru cei care verifică probabil conductele. Eu aș fi făcut o placă pentru oricine vrea să coboare aproape de nivelul apei, să pescuiască, să se uite la cei care pescuiesc sau să scrie poezii.

Pe viitor, se putea amenaja un drum pe malul Someșului până la Grădina Feroviarilor. Se putea face inclusiv o barieră din bolovani, așa încât să se creeze un luciu de apă sub pod. Încă o observație ar fi că pe trotuar există o "burtă", pentru cei care privesc Someșul; este însă foarte discretă.

Eu cred că se putea realiza un balcon de un metru și jumătate, iluminat, așa încât cei care se opresc să nu îi deranjeze pe cei care se grăbesc la serviciu. Proiectanții ar trebui să meargă la Oradea să vadă cum s-a făcut acolo", a spus Mitrea.

Podul Traian, surpat pe o parte încă din 2013 şi a cărui reconstrucţie a început în 22 august 2016, a fost deschis circulaţiei rutiere vineri, 30 iunie 2017, la ora 10:00. De sâmbătă, 1 iulie, a revenit la normal şi circulaţia mijloacelor de transport în comun. Constructorul a fost firma Diferit SRL. Proiectul tehnic a fost realizat de societatea Expert Proiect 2002.

Comenteaza