Autostrada Gilău-Nădăşel, gata în 2017. Podul de legătură, tot fără constructor
- Scris de Mircea Tatar
- 10 Ian 2017, 13:39
- Administraţie
- Ascultă știrea

Contactat de ZIUA de CLUJ, Eugen Cecan, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, a declarat că termenul de deschidere a ofertelor pentru execuţia acestui pod este data de 18 ianuarie 2017 şi că perioada de execuţie a lucrării este de 8-10 luni.
Dacă luăm în calcul şi eventuale contestaţii faţă de câştigătorul care va fi anunţat (cum se întâmplă de cele mai multe ori), cel mai probabil, podul va fi gata în anul 2018.
Eugen Cecan a mai informat că executantul autostrăzii Gilău-Nădăşel are în plan ca până în lunile mai-iunie 2017, în funcţie de vreme, să predea cei 8,7 km de autostradă "la cheie". Deschiderea traficului va fi însă strict condiţionată de finalizarea acelui pod.
De altfel, autorităţile centrale din transporturi şi-au asumat deja că acest obiectiv denumit oficial "Pod peste râul Someşul mic şi canal Hidroelectrica" va fi gata de-abia anul viitor.
Pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în secţiunea "Stadiul proiectelor în derulare", la capitolul autostrăzi finanţate de la bugetul de stat, se arată că termenul de începere a lucrărilor la podul care va lega cele două bucăţi din autostrada Transilvania este anul 2017, iar termenul de finalizare a lor este anul 2018 (Foto).
Potrivit aceluiaşi site, procedura de licitaţie a podului trebuia finalizată până în luna decembrie a anului 2016 (Foto).
Istoria acestui pod peste Someş este veche. El a fost inclus iniţial în lotul de autostradă pe care trebuia să-l facă Bechtel. Compania americană a început lucrul la pod, dar nu l-a terminat. În 2013 a fost reziliat contractul pe care Bechtel îl avea cu statul român. Interesant este faptul că atunci când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşel, în 2011, nu a fost cuprins şi acest pod în respectiva lucrare, pentru că la acel moment era în lucru la Bechtel, rezilierea contractului cu firma americană fiind făcută după finalizarea licitaţiei pentru tronsonul Gilău-Nădăşel.
În 2014 a mai fost o tentativă de realizare a acestui pod dar ea a eşuat. Atunci a fost licitată proiectarea și execuția podului, care a fost, însă, anulată, pe motiv că ofertele ar fi fost neconforme. În 2015, s-a decis din nou scoaterea la licitație, doar pentru lucrările de execuție.
Lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşelu au fost demarate în august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition - Tehnostrade. Costul lor se ridică la 59 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată doar de la bugetul de stat.