Soluţie de avarie pentru datoriile spitalului Clujana

Soluţie de avarie pentru datoriile spitalului Clujana
Spitalul Clujana a primit peste 463.000 de lei de la guvern pentru plata arieratelor înregistrate până în luna aprilie. Primarul Emil Boc a declarat că suma nu este de ajuns, având în vedere diferenţa de cost pentru pachetul de servicii medicale real şi cel decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

Consilierii locali au aprobat, la o şedinţă de îndată convocată ieri, direcţionarea a 5,1 milioane de lei din cei 10 milioane pe care administraţia i-a prins în bugetul pe 2013 pentru plata acestei diferenţe.

Primarul Emil Boc a declarat că este vorba despre un artificiu pe care împreună cu specialiştii primăriei l-a găsit pentru situaţia în care se găseşte spitalul Clujana din cauza proastei finanţări pe care Casa de Asigurări o decontează pentru pachetul minimal de servicii medicale. „Noi putem da bani pentru bunuri şi servicii, aşa că am interpretat că putem da şi pentru serviciile medicale, pentru acoperirea diferenţei de costruri între ceea ce decontează Casa pentru serviciile medicale şi costul real, mai ales pe partea de terapie intensivă, care duce la acumularea de arierate în cazul Clujana. Anul acesta am prevăzut 10 milioane de lei în buget pentru spital. Din această sumă am decis ca 5,1 milioane de lei să meargă pentru serviciile medicale. Să mă tragă la răspundere orice Curte de Conturi pentru că vreau ca acest spital să trateze în continuare pacienţii. Dacă s-ar merge pe sistemul actual, atunci tot s-ar acumula arierate şi ar trebui să închidem spitalul", a explicat Boc.

Clujana a primit peste 463.000 de lei de la guvern pentru arieratele acumulate până în luna aprilie. Banii trebuie folosiţi până la finalul acestei luni, aşa că edilul a convocat o şedinţă de îndată pentru ca fondurile să ajungă la unitatea aflată în administrarea forului local, proiect care vizează rectificarea bugetului local. Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre, în care a fost inclus şi „artificiul Boc", menit să rezolve probleme spitalului, cel puţin pentru 2013. Proiectul de rectificare vizează, de asemenea, transferarea unei sume de 5 milioane de lei la capitolul investiţii, de la bunuri şi servicii locuinţe, în aşa fel încât primăria să poată demara programul de reabilitare termică a clădirilor din centrul istoric, anunţat recent de primar. Au mai fost incluşi în buget şi cei 660.000 de lei pe care Consiliul Judeţean i-a alocat anul acesta spitalului administrat de primărie.

 

Comenteaza