Primăria aduce Festivalul Peninsula pe un teren care nu-i aparţine

Primăria aduce Festivalul Peninsula pe un teren care nu-i aparţine
Până în iunie 2013, Consiliul Local Cluj Napoca avea sarcina, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să viabilizeze terenul de pe Valea Gârbăului, dar şi să construiască un ansamblu de locuinţe. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, armata va face demersuri pentru a recupera terenul.

Ministerul Apărării este prima instituţie care va face demersuri pentru a-şi recupera poligonul de pe Valea Gârbăului, având în vedere că guvernul l-a transferat condiţionat Primăriei Cluj-Napoca, şi pe o perioadă determinată. Pe de altă parte, Primăria Floreşti demonstrează că, în mod normal, această suprafaţă, de peste 10 ha, ar fi parte din teritoriul comunei şi nu al municipiului Cluj-Napoca. Primarul comunei, Horea Şulea, susţine că sunt mai multe cereri de revendicare pentru acest teren, iar un cetăţean din Floreşti a fost deja pus în posesie cu câteva hectare. În ciuda acestei situaţii, Primăria Cluj-Napoca, a anunţat oficial că următoarea ediţie a Festivalului Peninsula (care iniţial se desfăşura la Târgu-Mureş), se multă pe terenul de pe Valea Gârbăului.

Organizatorii Peninsula şi reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au anunţat oficial că acest festival va fi mutat la Cluj-Napoca, după mai mulţi ani în care s-a desfăşurat la Târgu-Mureş, în zona complexului Weekend. Decizia organizatorilor se leagă în primul rând de faptul că Primăria  Târgu-Mureş refuză să aloce sprijin financiar pentru organizarea anuală a acestui eveniment. În schimb, municipiul Cluj-Napoca, în virtutea titlului de capitală europeană a tineretului, pe care l-a câştigat pentru anul 2015, are tot interesul să asigure un cadru potrivit pentru un astfel de eveniment şi chiar şi finanţare. Aşa se face că poligonul de pe Valea Gârbăului a fost desemnat ca nouă locaţie pentru desfăşurarea evenimentului din 18-21 iulie.

De altfel, primarul Emil Boc a ieşit public declarând că suprafaţa de 10 ha va putea fi utilizată foarte bine în sensul acesta, dat fiind faptul că până în iulie terenul va fi racordat la reţelele de utilităţi: apă, canalizare, curent electric şi chiar drum de acces. "Vom aloca şi sprijn financiar, dacă ni se va solicita", preciza Boc. El a motivat că evenimentul este extrem de important, că va aduce turişti foarte mulţi şi că organizatorii merită din plin toată suţinerea autorităţilor. Ce nu spune primarul este faptul că acest teren de pe Valea Gârbăului nu aparţine municipalităţii. Guvernul a transferat terenul Primăriei Cluj-Napoca condiţionat (prin Hotărârea nr. 628, din 30 iunie 2010), pe perioadă determinată.

"Conform acestei hotărâri, Primăria Cluj-Napoca avea sarcina, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, să viabilizeze terenul şi să realizeze un ansamblu de locuinţe până în iunie 2013. În caz contrar, dreptul de administrare revine Ministerului Apărării. Deocamdată, însă, nu a expirat acest termen, ca atare nu s-au făcut încă demersuri pentru recuperarea terenului. Urmează să se ia o decizie în această privinţă", a spus reprezentantul compartimentului de relaţiile publice din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina, plutonierul adjunct Olga Coman.

Sursele ZIUA de CLUJ au informat că noul ministru al Apărării, Mircea Duşa, şi-ar fi exprimat deja intenţia de a recupera acest teren. În prezent, cererile privind cedarea sau recuperarea acestor terenuri ale armatei, de către autorităţile locale, nu mai sunt soluţionat de către CSAT, ca atare ministrul nu ar mai avea nevoie de alte voturi pentru a-şi impune decizia din acest punct de vedere: "Acum câţiva ani, orice cerere de preluare a terenurilor armatei erau soluţionate de către CSAT, acum, doar Ministerul Apărării decide dacă dă sau nu ceva primăriilor sau consiliilor judeţene. Prin urmare, Duşa s-a exprimat ferm că nu îi va lăsa acest teren lui Boc", a informat sursa ZIUA de CLUJ. Primarul Emil Boc nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, însă chiar el a recunoscut că dreptul de administrare al municipiului pentru poligonul de pe Valea Gârbăului este valabil până în 2013 (mai precis, conform Hotărârii de guvern, până în iunie 2013).

Nu doar armata are drepturi asupra acestui teren, ci şi o serie de proprietari din Floreşti. Tot poligonul militar măsoară peste 10 ha, fiind aproape în întregime revendicat. "Sunt 11 proprietari care revendică parcele din acest teren. Ce pot să vă spun sigur este faptul că unul dintre ei a fost deja pus în posesie şi mă întreb dacă în aceste condiţii Primăria Cluj-Napoca mai poate organiza un festival pe un teren care nu-i aparţine. Nu va putea fi oare acuzată de tulburare în posesie?", a comentat primarul comunei Floreşti, Horea Şulea.

Acesta spune că oricum poligonul militar nu este parte din teritoriul municipiului Cluj-Napoca, ci din teritoriul comunei Floreşti. Modul în care au fost mutate limitele de proprietate, astfel încât municipiul să-şi ocupe terenurile de care avea nevoie, ar fi ilegal. "Am cerut acum de la Cadastru documente care să ateste că acest teren şi altele care ne-au fost luate - în zona limitei de teritoriu - sunt parte din comuna Floreşti. Apoi voi întreprinde toate demersurile necesare pentru a face dreptate floreştenilor", a spus Şulea.

Comenteaza