Proiect al şefului de la PUG, tras pe dreapta de consilierii locali

Proiect al şefului de la PUG, tras pe dreapta de consilierii locali
"Ceva nu e în regulă", au constatat consilierii din comisia de urbanism a Consiliul Local legat de modul în care anumite proiecte sunt aprobate de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism, chiar dacă conţin abateri de la regulile în vigoare.

Un ansamblu de locuinţe propus de proiectanţii de la Planwerk în zona Calea Turzii pentru beneficiarul Fimaro Invest a fost criticat de consilierii locali la ultima şedinţă ordinară. Aceştia au cerut reanalizarea documentaţiei semnată chiar de şeful de proiect al Planului Urbanistic General, arhitectul Adrian Borda. Este al doilea proiect marca Borda care are această soartă în ultimele luni.

Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) iniţiat de dezvoltatorul Fimaro Invest viza construirea unui ansamblu de locuinţe individuale şi colective între străzile Alecu Russo şi Nicolae Steinhardt. Dezvoltarea propusă viza amenajarea pe o parcelă de 5000 de mp a 20 de locuinţe şi a două imobile cu şase apartamente cu regim maxim de înălţime subsol/demisol, parter şi două etaje. PUD-ul a fost avizat de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi de Urbanism la şedinţa din 25 mai 2012. Proiectanţii sunt cei de la Planwerk, de repesctivul proiect ocupându-se chiar arhitectul Adrian Borda, cel care are aceeaşi titulatură şi în cazul noului Plan Urbanistic General.

PUD-ul în cauză a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din 31 ianuarie anul acesta pentru a primi votul final pentru a se îndrepta către următoarea etapă, obţinerea autorizaţiei de constuire. În etapa de consultare a publicului, proiectul a fost criticat de vecinii din zonă, proprietari de vile, care au contestat modul de ocupare a terenului, retragerile faţă de stradă şi de limitele de proprietate ale ansamblului, reclamând faptul că dezvoltarea propusă aglomerează excesiv zona şi nu aduce niciun fel de dotare publică în zonă.

Consilierii din comisia de urbanism a forului local au menţionat că, din punctul lor de vedere, când parcelezi o bucata de teren de peste 5000 mp nu poţi veni cu parcele de 120 mp cu front de 5,1 metri când regulamentul prevede minim 8 mp front şi 150 mp dimensiunea unei parcele pentru locuinţe. "Ceva nu este în regulă. Trebuie să reanalizăm cum trec aceste avize ale comisiei tehnice de urbanism", a fost poziţia exprimată public de comisia de consilieri la şedinţa ordinară a Consiliului Local de săptămâna trecută. "Sunt retrageri propuse faţă de drum de 2 metri, când celelalte construcţii din zonă au retrageri de 10,5 metri. Nu e în regulă ceva", a adăugat consilierul USL Irimie Popa. Astfel, proiectul ansamblului din zona Calea Turzii a primit aviz negativ consilierii propunând să se reîntoarcă la urbanism. De altfel, la şedinţa forului deliberativ au fost prezenţi şi mai mulţi dintre vecinii care au contestat proiectul. Aceştia au salutat poziţia luată de plen şi au aplaudat decizia consilierilor.


Şeful de proiect Adrian Borda a declarat pentru ZIUA de CLUJ că forul local a întors proiectul la presiunea vecinilor care ar aveo o relaţie "prietenoasă" cu investitorii. "Consiliul nu poate cere locuitorilor din noile zone propuse spre urbanizare să fie şi milionari şi agricultori. Acest proiect a fost gândit pentru cei care vor să stea la casă, dar să plătească pentru ea preţul de apartament. Dacă veneam cu parcele de 350 de mp, acestea însemnau încă jumătate din preţul casei. Proiectul a fost calculat să iasă pentru o locuinţă, în limitele primei case. Investitorul a înţelesc că trebuie să vândă, nu să rămână cu locuinţele. Oricum nu e vina consiliului. Acum mai mulţi ani invetitorul a dorit să facă în zonă blocuri şi a tatonat vecinii care s-au opus. Între timp s-a răzgândit, dar a rămas această relaţie <<prietenoasă>> între el şi vecini. Vecinii şi-au activat cunoştinţele şi de aici rezultatul de la consiliu. Noi avem un Coeficient de Utilizare a Terenului de 0,7. Nu aglomerăm nicicum zona. Suprafaţa parcelei a de 150 mp, cele reglementate şi în noul PUG. Ca o locuinţă să nu coste dublu ci cu doar cu 15% mai mult ca un apartament cu trei camere. Nu să facem nişte vile ca a vecinilor, pe care mai apoi să n-ai cu ce să le încălzeşti", a explicat Borda.

Acesta a declarat că politica CTATU va fi cea ca în cazul unui alt proiect întors din drum de Consiliul Local - Liberty Center - după ce iniţial fusese avizat. Proiectul Liberty Center a fost susţinut la şedinţa de urbanism tot de arhitectul Borda. Respectivul proiect de reconversie a fabricii Libertatea a fost avizat negativ la ultima şedinţă a Consiliul Local de la finalul anului trecut dar a primit votul la cea de săptămâna trecută. „Ce vreţi de la noi, noi am analizat o dată şi am avizat, aceasta e politica Comsiei de Urbanism în aceste cazuri. Va mai trece o lună şi apoi, vom mai face o dată calculele, le vom explica că am făcut ca în noul PUG. Cam acesta este dansul înainte şi înapoi. Cum a fost şi cu reconversia de la Libertatea. Apoi, după discuţii şi lămuriri, se rezolvă", a mai spus Borda.

 

Etichete
Comenteaza