Foto A început sezonul CĂPUŞELOR: "O mică plimbare cu familia printre brândușe și... apoi, la UPU cu musafirul nepoftit"

A început sezonul CĂPUŞELOR: "O mică plimbare cu familia printre brândușe și... apoi, la UPU cu musafirul nepoftit"

La secţiile de urgenţă au început deja să se prezinte pacienţi care au fost înţepaţi de căpuşe. Cunoscătorii spun că acestea au putut fi întâlnite pe tot parcursul acestei ierni deoarece vremea a fost prea blândă în ţara noastră.

"A început sezonul chiar dacă pare devreme. Mare atenție umblătorilor prin natură. O mică plimbare cu familia printre brândușe și ne-am pricopsit cu musafirul nepoftit. Rezolvată rapid și curat de un asistent de la UPU", este un mesaj transmis pe grupul de Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie
A început sezonul CĂPUŞELOR: "Cu mici pauze au putut fi întâlnite pe tot parcursul iernii. Vremea a fost prea blândă"
foto: Silviu Foca - Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie

Cei care cunosc comportamentul căpuşelor spun că "sezonul nu a început devreme" şi că insectele "din august au tot fost". "Practic căpuşe sunt tot anul cu exceptia zilelor foarte uscate din august, uneori iulie şi câteva zile din iarnă când mai e ger. În rest tot anul sunt căpuşe", "Cu mici pauze au putut fi întâlnite pe tot parcursul iernii. Vremea a fost prea blândă", au scris cunoscătorii. 

Deoarece căpuşele sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece uşor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlaţi cu atenţie după ce aţi vizitat locuri în care pot exista căpuşe.

Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului. În caz de muşcătură, notaţi data la care aţi fost muşcat de căpuşă şi în perioada următoare fiţi atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpuşe. În cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună de la data muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data şi locul acesteia.

Medicii recomandă populației să se protejeze împotriva acestor insecte care pot produce boala Lyme, o afecțiune gravă numită și “boala cu o mie de fețe”. Astfel cetățenii sunt sfătuiți ca, la ieșirile în natură, să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte care să le acopere cât mai mult pielea și să folosească repelenți, substanțe care îndepărtează aceste insecte.

De asemenea este bine ca, la întoarcerea acasă, să controleze atent tegumentele, iar dacă au fost mușcați de căpușe să se prezinte, cât mai repede, la cel mai apropiat spital, pentru ca insecta să fie extrasă în condiții de siguranță, pentru a limita riscul de îmbolnăvire.

Comenteaza