Zaporojie | Ambasadorul Rusiei la ONU: "Amploarea unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat"/ România, pe lista celor mai afectate țări

Zaporojie | Ambasadorul Rusiei la ONU: "Amploarea unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat"/ România, pe lista celor mai afectate țări
| Foto: Reuters

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia,  a dat vina pe Kiev şi pe aliaţii săi pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie și menționat România printre ţările cele mai afectate de un eventual dezastru nuclear la centrală.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost din nou bombardată, iar Kievul şi Moscova se acuză reciproc că sunt responsabile de atacuri. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit joi pentru a discuta problema. 

Cu această ocazie, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a spus că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară.

"Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil", a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

"Ne presează timpul", a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei.

Aliaţii Ucrainei, subliniind necesitatea misiunii AIEA, au indicat responsabilitatea Rusiei în faţa Consiliului de Securitate.

"Soluţia pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele de pe teritoriul ucrainean", a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la ONU spune că întreaga responsabilitate pentru o eventuală catastrofă nucleară la centrala nucleară din Zaporojie va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului.

"Dacă atacurile forţelor armate ale Ucrainei continuă, această catastrofă se poate întâmpla în orice moment. Atunci, sub ameninţarea contaminării radioactive se vor afla teritoriile regiunilor Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Vinniţa, RPD şi RPL, zonele de frontieră ale Rusiei şi Belarusului, precum şi Moldova, Bulgaria şi România. Şi acestea sunt cele mai optimiste previziuni ale experţilor. Dimensiunea reală a dezastrului nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie este greu de imaginat", a declarat Vasili Nebenzia, potrivit TASS.

Comenteaza