Spitalul Evreiesc din Cluj, inaugurat în anii '20, unde se tratau bolnavi de toate confesiunile. Funcționează și astăzi

Spitalul Evreiesc din Cluj, inaugurat în anii '20, unde se tratau bolnavi de toate confesiunile. Funcționează și astăzi

În cadrul comunității religioase mozaice locale, funcționa Chevra kadisha, o asociație caritabilă care avea menirea de a se îngriji de problemele medicale ale membrilor mai săraci, care nu-și permiteau servicii la cabinete private. Contrar clișeelor, cei mai mulți dintre locuitorii evrei ai Clujului făceau parte din categorii modeste economic, astfel că s-a pus problema deschiderii unui spital evreiesc după modelul celui din Oradea, inaugurat în anul 1830.

În anul 1921 s-a înființat Asociația Națională pentru Spitalul Evreiesc a cărei menire era deschiderea unui spital modern. Strângerea de fonduri a fost anevoioasă, însă magnatul Dávid Sebestyén împreună cu soția Karolina au donat în anul 1926 un teren de peste 5.000 mp în zona străzii Iașilor, dar și sume importante de bani. Contribuții semnificative au făcut toate comunitățile evreiești din Transilvania, prin organizarea unor loterii de ajutorare și a balurilor de binefacere.

Inițial, cabinetele medicale funcționau în clădirile aflate pe lotul respectiv, astfel că toți cetățenii urbei, indiferent de confesiune puteau solicita consulații medicale de la cei mai buni medici din oraș, iar persoanele nevoiașe beneficiau de tratament gratuit. 

Proiectul spitalului a fost dezvoltat de avocatul József Sebestyén, fiul celor doi fondatori prin numeroase donații. Astfel, clădirile inițiale au fost renovate și extinse și a fost înființat un ambulatoriu unde erau angajați 32 de medici. MAI MULTE AICI!

Etichete
Comenteaza