Someş Delivery exploatează în 2020 malurile "necunoscute" ale Someşeului

Someş Delivery exploatează în 2020 malurile "necunoscute" ale Someşeului

Anul acesta, Someş Delivery renunță la planificarea unor evenimente cu mult public, dar va amplasa module din pavilioanele festivalului în câteva locații pe malurile Someșului și propune apropierea de râu prin explorarea și prin crearea unei hărți comune a malurilor împreună cu cetățenii.

"În mod normal ne alegeam în fiecare an un tronson nou de intervenție, dar anul acesta (mai special) vom încuraja instalații pe parcursul râului în oraș pe care nu-l cunoaștem. Dinspre centrul Clujului spre est, culoarul Someșului Mic devine tot mai necunoscut cu cât ne îndepărtăm de centru. Locurile din această zone pot fi considerate indezirabile, neprietenoase, murdare sau inaccesibile dar când ne apropiem de ele ne încântă să descoperim că sunt frumoase, umbroase, sălbatice și bogate în vegetație, animale și insecte", se arată pe pagina concursului. 

Mizele Someș Delivery 2020

Ape mai curate. Am asumat anul acesta teme precum reducerea poluării mediului, în special a apei, reutilizarea materialelor, reducerea consumului de material. Ne întrebăm ce putem face fiecare dintre noi pentru râuri mai curate.

Acțiuni participative. Ne propunem să încurajăm în continuare aproprierea râului și a malurilor sale, comportamente libere în spațiu public, inițiativele cetățenești, și, implicit, participarea la decizia asupra transformării Someșului din Cluj.

Utilizare cotidiană. Având în vedere vecinătatea imediată cu un mare cartier de locuit, credem că propunerile de activare trebuie să fie adaptate vieții cotidiene și să contribuie la calitatea vieții în cartierele vecine râului.

Relația cu apa. Activarea interacțiunii cu apa și depășirea limitelor actuale dintre mal și apă prin realizarea unor intervențiile temporare sau mici evenimente. Intervențiile temporare sau evenimentele pe care le vom selecta prin concurs, alături de cele proprii, au ca scop activarea râului, ca atare ele trebuie să fie adaptate locului de desfășurare propus și temei relației orașului cu apa.

Şi anul acesta a avut loc un concurs destinat arhitecţilor, urbaniştilor şi artiştilor, prin care se caută instalații sau performance-uri care pot produce efecte durabile în relația locuitorilor cu Someșul sau care testează posibile utilizări cotidiene ale spațiului public și limitei dintre mal și apă; mobilier urban; idei de amenajări temporare; propuneri care susțin și îmbogățesc plimbarea de-a lungul Someșului prin explorarea aspectelor de relaxare, socializare, contemplare și interacțiune cu apa; etc. 

Proiectele câştigătoare vor primi câte 1.500 lei pentru implementare. În 1.10 va avea loc anunţarea câștigătorilor, iar în perioada 4.10 – 11.10 realizarea instalațiilor și amenjajărilor temporare.

Comenteaza