Video Foto Sediul de 46 milioane € al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior

Sediul de 46 milioane € al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior
Clădirea de pe Calea Dorobanților, premieră în lumea construcțiilor din România | Foto: KESZ
Sediul de 46 de milioane al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior
Sediul de 46 de milioane al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior
Sediul de 46 de milioane al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior
Sediul de 46 de milioane al Băncii Transilvania, construit din beton aparent. Cum arată la interior

Companiile KESZ și Doka și-au unit experiența tehnică pentru a realiza un proiect de referință la nivel național, cu cerință de beton aparent.

Viitorul sediul administrativ central al Băncii Transilvania (BT) din Cluj-Napoca a devenit un reper în ceea ce privește execuția de structuri cu cerință de beton aparent. Clădirea de birouri are o suprafață de 40.000 mp, cu o amprentă la sol de 6.000 mp și a fost demarată în noiembrie 2018. Imobilul este dispus pe opt niveluri: trei niveluri subterane, parter, trei etaje și unul retras.

Structura clădirii este una complexă, din beton monolit, unică la nivel național datorită suprafețelor mari de beton aparent. Din totalul de 75.000 mp de suprafață cofrată, 42.000 mp sunt cu beton aparent. La elementele verticale cu cerință de beton aparent s-a optat pentru obținerea unei suprafețe de beton cu textura lemnului.

"Toate instalațiile electrice și de încălzire sunt înglobate în structură, sarcina constructorilor fiind îngreunată și de acest aspect. În cazul elementelor structurale orizontale s-a optat pentru decalarea plăcilor cofrante cu 8 cm pentru a crea un joc de linii, conferind un aspect inedit.

Compatibilitatea între cofraj, decofrol și toate celelalte componente și consumabile este esențială pentru a obține beton aparent. La cofrarea tuturor elementelor structurale din beton s-au utilizat cofrajele Doka fiind alese în funcție de specificul structurii și cerințele privind stereotomia panourilor de cofraj și aspectul suprafeței betonului special.

Datorită dimensiunilor atipice ale clădirii și a cerințelor complexe arhitecturale, a trebuit să fie confecționate 300 de panouri cofrante speciale pentru acest proiect. Clădirea are șase nuclee pe nivel, realizate din una sau două etape.

Un singur nucleu are 500 mp și totul a fost asamblat pe șantier. O altă provocare a proiectului pentru care au fost importante, atât soluția de cofrare, cât și cea de beton, a fost acoperișul din beton cu o pantă variabilă de până la 29 de grade", susțin reprezentanții KESZ.

Noul sediu central administrativ al BT este o clădire de birouri care va găzdui 1.400 de angajați. Investiția a fost de 46 de milioane de euro din care 13 milioane doar în structură. KESZ execută lucrări în domeniul industrial, comercial și în alte domenii ale investițiilor. Doka, unul din liderii mondiali în sisteme de cofrare, este membru al grupului Umdasch și are 160 de locații în 70 de țări.

Date tehnice proiect

- Localitate: Cluj-Napoca
- Durată: 2 ani
- Tip construcție: clădire de birouri
- Suprafață totală desfășurată: 40.000 mp
- Număr niveluri: 8
- Tipul structurii: beton monolit, aparent, cu amprentă de lemn
- Antreprenor general: KESZ România
- Proiectant general: Mossfern Arhitectură
- Proiectant structuri: Lamina
- Sisteme de cofrare: Doka

Sursa: KESZ

Comenteaza