Vaccinarea împotriva COVID, exclusiv prin cabinetele medicilor de familie de la 1 iulie

Vaccinarea împotriva COVID, exclusiv prin cabinetele medicilor de familie de la 1 iulie

Începând cu data de 1 iulie 2022 vaccinarea împotriva COVID-19 se va realiza exclusiv prin cabinetele de asistenţă medicală primară, în cadrul programului național de vaccinare derulat de Ministerul Sănătății.

Guvernul a aprobat joi, la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, proiectul de OUG privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, precum și pentru interpretarea, modificarea și completarea unor acte normative.

Actul normativ stabilește o serie de măsuri pentru asigurarea neîntreruptă a decontării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, inclusiv pentru unele servicii medicale cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate curative în actualul context epidemiologic, după ridicarea stării de alertă de pe teritoriul României, printre care și activitatea de vaccinare anti-COVID-19.

Astfel, de la 1 iulie 2022, vaccinarea împotriva COVID se va face exclusiv prin cabinetele de asistență medicală primară.

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport electronic, care se achiziționează de către direcțiile de sănătate publică județene și se distribuie centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate sau autorităților publice locale.

Reamintim că, la data de 31 martie 2022 o serie de documente, a căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, și-au pierdut valabilitatea, fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea unor noi documente:

  • Biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • Biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • Recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu;
  • Recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • Deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.
  • Nu sunt afectate de această reglementare documentele care se află în perioada de valabilitate.
Comenteaza