Video Cât de "uşor" îţi dai cu saliva pe piept: ministrul Cîmpeanu a probat testele rapide şi a făcut publică "dovada"

Cât de "uşor" îţi dai cu saliva pe piept: ministrul Cîmpeanu a probat testele rapide şi a făcut publică "dovada"
| Foto: captură YouTube

În încercarea de a dovedi cât de uşor pot fi realizate testele de salivă acasă sau în şcoli, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu aproape că şi-a dat pe piept cu saliva elevului folosită în videoclip.  

Sindicatele din învăţământ au solicitat Guvernului blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a scăpat pe jos o parte din proba de salivă colectată de la un elev de clasa a IV-a, într-un clip în care încerca să demonstreze cât de ușor pot fi administrate aceste teste acasă sau în școli, de către personal nespecializat.

Demonstraţia lui Sorin Cîmpeanu alături de un elev de 10 ani, căruia îi aplică testul de salivă pe care apoi aproape şi-o dă pe piept, arată că de fapt îngrijorarea sindicatelor din învăţământ şi cea a asociaţiilor de părinţi cu privire la manevrarea probelor biologice de către persoane nepregătite este reală.  

„Este un gest foarte simplu, prin care putem contribui la derularea normală a procesului de învățământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu în introducerea clipului. „Să vedem cât de complicat sau cât de simplu este să fie administrat”, a mai spus ministrul, așezând la îndemână componentele testului.

După ce elevul a lăsat o probă de salivă într-un plic special, Sorin Cîmpeanu a colectat-o cu o pipetă, iar apoi a deschis flaconul în care trebuia amestecată cu soluția specială. Din neatenție, o parte din proba colectată în pipetă s-a vărsat (min. 1:00 în clipul video).

Ministrul a continuat demonstrația conform instrucțiunilor, amestecând probele și punând câteva picături pe dispozitivul de testare. „Așadar, administrarea unui test de către o persoană, de către un profesor fără competențe medicale durează mai puțin de un minut”, a conchis Sorin Cîmpeanu, felicitându-l pe elev pentru rezultatul negativ al testului.

Sindicatele din învăţământ au cerut "Guvernului României să explice clar care este modalitatea de efectuare a testelor, astfel încât toţi părinţii să ştie să le utilizeze, deoarece la ora actuală, în afară de un videoclip demo, nu există niciun fel de instrucţiuni".

"Ne întrebăm cum se vor descurca părinţii dintr-un sat, unde nu există internet şi care nu vor avea acces la acel videoclip, să le facă propriilor copii aceste teste?!", au transmis sindicatele guvernanţilor. 

Comenteaza