Primăria Cluj-Napoca va înfiinţa o unitate de achiziţii publice centralizată, care va duce la eficienţă şi transparenţă în cheltuirea banilor

Primăria Cluj-Napoca va înfiinţa o unitate de achiziţii publice centralizată, care va duce la eficienţă şi transparenţă în cheltuirea banilor

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că primăria va înfiinţa o unitate de achiziţii publice centralizată, care va contribui la eficientizarea achiziţiilor, la transparenţa cheltuirii banului public, dar şi la economisirea lor.

"Astăzi, noi, de exemplu, la Primăria Cluj-Napoca, avem unităţi de achiziţii publice aici, în instituţie, dar avem şi la Compania de Transport Public, şi la Termoficare, şi la RADP, şi în asistenţă socială, şi la parcări, şi la creşe sau la grădiniţe. Odată cu implementarea acestui domeniu, aceste achiziţii sectoriale de produse, pe care putem să le achiziţionăm centralizat - calculatoare, de exemplu, în loc să facem şapte achiziţii de calculatoare, se face o singură licitaţie, iar astfel se obţine un preţ mult mai bun şi transparenţă. Este o modalitate prin care salvăm banul public şi oferim un cadru transparent de cheltuire. Cetăţeanul este acela care la capătul firului va avea servicii de calitate la bani mai puţini", a declarat Emil Boc, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), Iuliana Feclistov.

Acesta a spus că noua unitate va permite şi altor instituţii să facă achiziţii publice, cum ar fi universităţi, dar şi alte primării din zona metropolitană, iar ulterior să fie licitaţii şi pentru lucrări şi servicii, poduri, drumuri etc.

"Acest sistem este folosit de mulţi ani la nivel european, sperăm să îl implementăm la nivel naţional", a spus preşedintele ANAP. Iuliana Feclistov a adăugat că, pentru început, vor fi înfiinţate nouă astfel de unităţi în România.

"UCA sunt utilizate frecvent în administraţiile naţionale şi locale din Uniunea Europeană de peste 15 ani. Acestea s-au dovedit relevante atât pentru reducerea cheltuielilor, riscurilor legale şi corupţiei, cât şi pentru creşterea eficacităţii şi eficienţei, nivelului de profesionalism şi utilizării achiziţiilor electronice. În contextul reformei sistemului achiziţiilor publice din România, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) implementează o parte dintre măsurile incluse în Strategia Naţională în domeniul Achiziţiilor Publice, cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii (BEI)", se arată într-o informare a Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza