Video Prefectul Clujului: „Vom crește capacitatea cu încă 13 paturi la ATI” / Posibilă carantină totală la Dej și Gherla

Prefectul Clujului: „Vom crește capacitatea cu încă 13 paturi la ATI” /  Posibilă carantină totală la Dej și Gherla
| Foto: captură video

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean a oferit ultimele detalii despre evoluția pandemiei de COVID-19 la Cluj.

În județul Cluj rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 4,61 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Prefectul de Cluj a vorbit duminică pentru stirileprotv (VIDEO la finalul articolului) despre numărul mare de cazuri din județ.

„Explicația acestor cifre în județul Cluj este foarte simplă și logică. Testăm foarte mult, media săptămânii este de 2.900 de teste zilnice, din care 1.000 sunt la cerere. Până la urmă, este important gradul de pozitivare al testelor, iar aici stăm destul de bine comparativ cu alte județe. Gradul de pozitivare este de aproximativ 11-13%.

Nu ne gândim în acest moment la o carantinare totală a Clujului. Din analiza de risc a DSP nu există această necesitate. Analizăm posibilitatea în momentul de față în două municipii, Gherla și Dej, care se apropie de incidență destul de mare, de peste 7. Să vedem în ce măsură este oportună carantina acolo. Vom vedea asta probabil mâine”, a declarat Mircea Abrudean la stirileprotv.

De asemenea, prefectul a precizat că dacă nu se testează o zi la Cluj, incidența scade cu 0,3 la mie. El a mai vorbit și despre cum respectă regulile clujenii.

„În Cluj-Napoca vreau să vă spun că oamenii poartă mască înainte ca noi să instituim obligativitatea purtării de mască pe stradă. Am avut niște analize pe care le-am făcut aici și se putea observa foarte ușor că oamenii erau mai responsabili încă înainte să introducem măsurile coercitive. 

Cu siguranță există și o explicație pentru numărul mare de cazuri. Probabil socializarea excesivă a adus la apariția unor focare. Au fost câteva petreceri în anumite zone ale orașului, dar am intervenit rapid. În rest vorbim de focare familiale sau la locul de muncă”, a precizat Abrudean.

Prefectul Clujului a mai anunțat că, în acest moment sunt 52 de paturi la ATI, dintre care sunt ocupate 48. „Ne gândim să extindem această capacitate și avem posibilitatea la Cluj, vom mai crește capacitatea cu încă 13 paturi de terapie intensivă și 125 de paturi normale Covid”.

Mircea Abrudean a fost infecat cu noul coronavirus și spune că a fost o experiență foarte neplăcută.

„Da, sigur, a fost o experiență neplăcută pentru mine și familia mea, pentru că am fost împreună cu soția și băiatul de 1 an. Din fericire am avut o formă ușoară și am trecut foarte repede și urșor peste această infecție. Simptomele s-au manifestat prin lipsa gustului și mirosului. Alte simptome nu am avut și nu am avut nevoie de un tratament mai special, să-i spunem așa.

Dar, sigur, că 10 zile de spitalizare plus încă 11 de carantină la domiciliu, în total 21 de zile, au un impact semnificativ asupra psihicului, în primul rând. Repet, din fericire am avut o formă ușoară și am scăpat cu bine, fără niciun efect secundar, dar cu siguranță este o experiență de nedorit pentru nimeni, pentru că impactul pe care-l are asupra psihicului unei persoane este destul de semnificativ”, a afirmat prefectul de Cluj.

Comenteaza