Pastilele cu IOD. Rafila: Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să meargă la medicul de familie să primească rețeta

Pastilele cu IOD. Rafila: Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să meargă la medicul de familie să primească rețeta

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, îi îndeamnă pe cei care au dreptul să primească comprimatele cu iodură de potasiu să solicite medicilor de familie reţetele în baza cărora le pot ridica gratuit din farmacii.

"Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct", a declarat, luni, Alexandru Rafila.
 
Rafila a mai spus că "pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească".

Listele cu farmaciile care distribuie pastilele cu iodură de potasiu sunt disponibile la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţiile de Sănătate Publică - vezi AICI lista cu farmaciilor din Cluj care eliberează comprimatele

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere, în fața medicului de familie.

La eliberarea medicamentului, farmaciile vor pune la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare.

Direcțiile de sănătate publică vor avea obligația de a centraliza și monitoriza distribuția și consumul medicamentului.

Așa cum au atras atenția medicii, pastilele nu trebuie folosite imediat după ce sunt primite -tratamentul se va administra în primele șase ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Comenteaza