Foto Parcul Bună Ziua va costa 11 milioane de euro. Urmează concursul de soluții, dar există proces cu o firmă în care e asociat Nicoară

Primăria Cluj-Napoca se pregătește să mai facă un pas pentru viitorul parc din Bună Ziua. 

Consiliul local va aproba concursul de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua, cuantumul premiilor oferite fiind: locul I – 2,3 milioane de lei, locul al II-lea – 75.000 lei, locul al III-lea, 50.000 lei. Concursul se va finaliza prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Conform documentelor publicate de către municipalitate, viitorul parc ar urma să coste 11.251.100 euro, adică 104.85 euro/mp. Acesta se va întinde pe 7.8 hectare, în zona Becaș, teren proprietate privată pe care s-au efectuat exproprieri.

Amintim că proiectul a avut parte de două plângeri. 

Titus Aristotel și Emilia Popescu (reprezentaţi de avocatul Ciprian Păun) sunt proprietarii unui teren de 1,3 hectare din zona propusă pentru amenajarea parcului din Bună Ziua. La lansarea proiectului, Păun a argumentat că proiectanţii angajaţi au făcut greşit calculul economic prezentat Primăriei, că evaluarea urbanistică este greșită, că tot mecanismul prin care a fost evaluat costul pentru autoritatea publică este greșit și că există un Plan Urbanistic Zonal inițiat în zona Mihai Românul prin care a fost oferit Pirmăriei un parc în zonă, gratuit, dar care a fost respins.

De asemenea, Titus Liviu Nicoară, administratorul Compexit Trading (unde fostul senator PNL Marius Nicoară este unul dintre asociați), a atras atenţia asupra unei conducte de gaz amenajată în anii '70, care străbate terenul din zona pârâului Becaș unde e propus parcul. Potrivit acestuia, Tranzgaz spune că nu este sigur să fie amenajate parcuri sau zone de recreere care să atragă fluxuri constante de oameni în zona conductei .

Nu în ultimul rând, pentru dezvoltările publice din zonă, Primăria Cluj-Napoca dorește să achite proprietarilor între 10 și 50 de euro/metru pătrat, în condițiile în care Compexit și-a extins recent proprietatea la un preț de peste 260 euro/mp.

Compexit Trading a acționat în instanță Primăria Cluj-Napoca, într-un proces început în vara anului 2020. Ar urma să primească peste 1,2 milioane de euro drept exproprieri. Procesul nu s-a încheiat încă. 

 

Comenteaza