Palatul Comitatului, actualul palat al Primăriei

Palatul Comitatului, actualul palat al Primăriei

Conceput de reputatul arhitect Alpár Ignác, palatul a fost construit între anii 1896-1897 la intersecția căii Mănășturului cu strada Petru Maior. Clădirea cu elemente neo-baroce în forma literei „L” are două corpuri, latura mai lungă fiind pe strada Petru Maior.

Intrarea principală cu scara de onoare se află pe calea Mănăștur. La parter erau inițial  serviciul pretorului și casieria, la primul etaj erau birourile comitelui, comitelui adjunct și a secretarului șef, iar la ultimul etaj se afla serviciul construcțiilor publice. Comitatele erau cele mai importante organe ale administrației locale, la ale căror adunări plenare aveau drept de vot toți nobilii, indiferent de avere.

Sala mare de ședințe (cu dimensiunea de 20 X 12 m) situată pe două nivele, cu acces de la etajul întâi are un hol propriu, o mică sală de consiliu, iar în trecut avea și o tribună, azi eliminată, de unde publicul putea viziona ședințele. Această încăpere fastuoasă era locul unde alături de întrunirile oficiale aveau loc baluri, expoziții și concerte.

De-a lungul timpului, clădirea și-a păstrat rolul administrativ, diverse instituții publice având sediul aici.

Etichete
Comenteaza