Oficial BT, pentru românii care vor să ia credite: "Nu vă îndatorați mai mult decât vă puteţi permite!"

Oficial BT, pentru românii care vor să ia credite: "Nu vă îndatorați mai mult decât vă puteţi permite!"

Directorul adjunct risc al Băncii Transilvania (BT) Cluj, Luminița Runcan, sfătuiește românii să își plaseze chibzuit și profitabil economiile. 

Românii nu ar trebui să-și asume riscuri mai mari decât își permit, spune oficialul BT, conform Banking News. ”Gradul de îndatorare este un element extrem important, care trebuie controlat cu atenţie de fiecare persoană. Costurile de finanţare vor rămâne scăzute în perioada următoare, tocmai de aceea suntem precauţi în ceea ce priveşte gradul de îndatorare al clienţilor pentru a evita supraîndatorarea în cazul în care dobânzile vor creşte”.

"Vedem deja semne ale revenirii apetitului pentru credite din partea anumitor categorii de clienţi, ceea ce este un semnal pozitiv, înseamnă că oamenii au planuri, iar planurile înseamnă încredere şi optimism. Rămânem atenţi la calibrarea corespunzătoare a creditului în funcţie de veniturile persoanei care vine la BT pentru împrumut şi la finanţarea corectă a companiilor din punctul de vedere al tipurilor de produse pe care le oferim.

Costurile de finanţare vor rămâne scăzute în perioada următoare, tocmai de aceea suntem precauţi privind gradul de îndatorare a clienţilor pentru a evita supraîndatorarea în cazul în care dobânzile vor creşte. Creditul rămâne o opţiune tentantă şi tot mai atractivă din perspectiva costurilor. Aici intervine educaţia financiară, aşa încât, în loc ca astfel de surse, precum creditul și economiile, să fie direcţionate cu prioritate către investiţii profitabile şi nevolatile. De foarte multe ori acestea susţin nevoi mai puţin esenţiale, poate chiar capricii de moment", spune Runcan.

"Gradul de îndatorare rămâne un element extrem important, care trebuie controlat cu atenţie de fiecare persoană. A trecut vremea invesţiilor şi chetuielilor neesenţiale, aşa-numitul “consumer discretionary”, iar focusul fiecăruia ar trebui să fie nu neapărat economisirea, cât plasarea chibzuită şi profitabilă a economiilor, a finanţărilor. Dacă ar fi să dau un sfat în pandemie, ar fi acesta: nu riscaţi mai mult decât vă puteţi permite".

Comenteaza