"NU distrugeți natura cu centura!". O nouă petiţie privind TRASEUL centurii metropolitane

"NU distrugeți natura cu centura!". O nouă petiţie privind TRASEUL centurii metropolitane

Traseul centurii metropolitane Cluj-Napoca trece prin mai multe zone verzi din oraş, dar şi din localităţile învecinate, astfel că mai multe asociaţii de mediu au pornit o petiţie, prin care cer autorităţilor implicate să protejeze natura.

"Noi, cetățeni ai orașului Cluj-Napoca și ai comunelor limitrofe, vă solicităm să nu permiteți construcția centurii metropolitane (și a drumurilor de legătură cu aceasta) prin traversarea brutală, de suprafață, a pădurilor Hoia-Baciu și Făget, distrugând natura.

1) În cazul Hoia-Baciu, ultima variantă propusă constă în realizarea unui drum de legătură între Florești și Baciu. Dinspre Florești se va traversa pădurea Hoia-Baciu direct peste versant, afectând situl Natura 2000 ROSCI0146 (pădurea de stejar pufos, cu specii rare). Apoi, prin locul numit Trecătoarea Saloș se va continua pe partea cealaltă, spre Baciu, prin poiana cu peri pădureți protejați, un peisaj de tip patrimoniu cultural unic în România.

2) În cazul Făget, vor fi traversați 4,3 km liniari de pădure, începând de la Baza Sportivă Unirea (în capătul cartierului Mănăștur) și până la str. Făgetului (în capătul cartierului Europa). Noua șosea va intersecta potecile turistice existente, va fragmenta habitatul animalelor și va polua fonic.

Vă solicităm să organizați dezbateri cu audiență largă, bine vizibile în spațiul public, prin care clujenii să se poată informa și cu privire la efectele negative pe care aceste segmente de centură le vor aduce. Spațiul verde din oraș și din jurul acestuia este deja foarte limitat.

Prin aceste dezbateri sperăm să ajungem la o soluție prin care arealele protejate și pădurile să fie ocolite complet sau traversate integral prin tuneluri de adâncime („tip mină”), fără a afecta natura, cu impact minim atât la nivel ecosistemic, cât și peisagistic.

Chiar dacă devierile sau tunelurile vor costa în plus, niciun cost nu este prea mare atunci când vorbim despre moștenirea naturală, recreațională și culturală pe care o lăsăm generațiilor viitoare", se arată în petiţia "NU distrugeți natura cu centura!", adresată autorităţilor locale implicate în proiect. 

De curând, o altă petiţie a fost lansată pe această temă, privind protejarea Parcul Colina din Mănăştur.

În cadrul dezbaterii online privind planul urbanistic zonal centura metropolitană de luni, 7 decembrie 2020, primarul Emil Boc a declarat că este la curent cu preocuparea clujenilor legată de parcul Colina, exprimată și în cadrul primei dezbateri, organizate în 4 decembrie 2020 şi care a durat aproape patru ore și jumătate. Acum a venit cu o soluţie.

"Am primit o petiţie semnată de circa 200 de clujen<, e vorba de Parcul Colina. Faţă de acestă problemă, prin care dânşii ne propun două variante de ocolire, eu am următorul punct de vedere: în primul rând, proiectul trebuie să se realizeze. Rog experţii să se pronunţe pe cele două variante expuse de ei.

Ne preocupă Parcul Colina. Acolo trebuie să rămână un parc, sunt pregătit, în ce variante veţi propune voi. Dacă variantele propuse de cetăţeni nu sunt posibile, atunci eu vă spun că sunt pregătit să conservăm şi dezvolta Parcul Colina cu restul care rămâne de la centură. Şi rămân multe hectare de teren.

Primăria îşi asumă achiziţionare, prin expropriere, astfel încât să putem crea adiacent centurii pe 5, 6, 7, 8 ha spaţiu verde, de relaxare, de agrement. Nu intră în categoria fondurilor pe care le plăteşte statul pentru centură, dar noi ne asumăm investiţia, pentru a avea o zonă verde mult mai frumoasă decât acum. 

Conform experţilor, variantele expuse de cetățeni nu sunt posibile tehnic şi nici varianta de traseu pentru centură nu poate fi schimbată, după ce a fost aleasă din alte opt. Riveranii nu s-au lăsat convinși de aceste explicaţii. Ei au intervenit cu argumente pro-parc atât în cadrul dezbaterii, cât şi la secţiunea mesaje a dezbaterii. Moderatorul discuțiilor, Ovidiu Cîmpean, a promis că dezvoltarea şi conservarea Parcului Colina va fi prinsă în bugetul pentru 2021, când vor fi demarate şi studiile urbanistice și de fezabilitate pentru amenajarea acestuia.

Traseul centurii metropolitane Cluj, prezentat VIDEO! Unde vor fi tunele şi pasaje

Primăria Cluj-Napoca a găzduit, la început de decembrie, o şedință de dezbatere publică online a alternativei finale „PUZ pentru Drum Transregio Feleac (TR 35) – centura metropolitană și drumuri de legătură". A fost prezentat în detaliu traseul centurii. Mai multe detalii, AICI!

Investiţia în centura de 41,8 km va depăşi 250 de milioane de euro, din care 150 de milioane bani europeni.

Comenteaza