Foto Memorandumului. Poarta de la capat, principala cale de acces dinspre vest

Este una dintre strazile cele mai vechi ale orasului, formata in afara zidurilor orasului vechi (Óvár), ca drumul care ducea spre abatia Manastur. Zona este mentionata ca si “via publica” inca din 1377.

Poarta de la capatul strazii era principala cale de acces dinspre vest, bastionul fiind in grija breslei cojocarilor. Din pacate a fost demolat inca in 1843, avem doar o reprezentare intr-o pictura de la inceputul secolului XIX. Ceasul din bastion a fost mutat in cladirea Redutei, una dintre cladirile emblematice ale orasului, gazduind multe evenimente importante (actuala cladire a Muzeului Etnografic).

Reduta (de la cuvantul francez La Redoute, sala de dans) avea cea mai mare sala cu destinatie nereligioasa din oras, putand gazdui peste 1000 oameni. Aici au concertat Liszt, Brahms, Enescu; aici a avut loc procesul memorandistilor; aici a fost declarata Uniunea dintre Ardeal si Ungaria ("Unió" de unde si numele vechi al strazii). A gazduit sedinte ale parlamentului (Dietei) transilvanene si aici avut loc prima proiectie de film din Cluj in 1897. Placa comemorativa originala de pe fatada cladirii a fost proiectata de János Fadrusz, sculptorul statuii regelui Matia (indepartata in perioada interbelica).

(sursa Amintiri din Vechiul Cluj)

 

Comenteaza