Trei filme captivante în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri

Trei filme captivante în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri

În ultimele două decenii, dezvoltatorii din industria de Gaming s-au inspirat de multe ori din filme pentru a produce jocuri cu tematică asemănătoare.

Există însă și pelicule în care lucrurile au stat invers, în sensul că acestea au fost concepute având la bază un joc, lucru care le oferă o doză de unicitate și un farmec aparte. În continuare, vă vom prezenta trei filme în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri de societate, de cazinou și de strategie.

Trei filme captivante în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri

The Divine Move (2014)

În acest film coreean ni se prezentă situația lui Tae-seok, un jucător profesionist de Go, care pierde un joc pe mize mari în fața unui faimos jucător clandestin, Sal-soo și sfârșește în închisoare, după ce este acuzat de crimă. Pe parcursul celor șapte ani de detenție, Tae-seok se antrenează atât la nivel fizic, pentru a fi pregătit de luptă, cât și la jocul Go, alături de un bărbat misterios din celula alăturată. Go, cunoscut și sub denumirea de ''Baduk”, este un joc cu reguli extrem de simple, însă foarte complex, similar cu șahul, care a fost inventat în China în urmă cu 2500 de ani. Acțiunea alternează artele marțiale cu partide de Go, care pot fi gustate de publicul larg, însă cei care sunt familiarizați cu jocul vor înțelege mai multe amănunte interesante. Vizionarea acestui film poate fi un motiv pentru a învăța acest sport al minții.

Trei filme captivante în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri

Croupier (1998)

Clive Owen interpretează rolul lui Jack, un scriitor rebel și boem, dar căsătorit, care nu reușea să-și câștige existența prin profesia sa, așa că a fost forțat să caute o alternativă. Într-o zi, primește un telefon din partea tatălui său, care îi spune că i-a găsit un post de crupier într-un cazinou din Londra. Deși a fost reticent, în lipsă de opțiuni, Jack a decis să încerce. A primit postul și a fost nevoit să-și ia licența de dealer, după care a început să lucreze în ture.

În timp, stilul său de viață se schimbă, începe să lege prietenii cu colegii din cazinou, dar relația cu soția sa are de suferit. Jack începe să perceapă situațiile prin care trec clienții care vin să joace barbut, craps sau diferite variante de ruletă, însă cum nu are voie să se împrietenească cu ei, decide să scrie un roman în timpul experienței sale; în el relatează atât sentimentele care îl încearcă pe el, cât și pe cele ale colegilor, șefilor, clienților și așa mai departe. La un moment dat, pică pradă tentațiilor furnizate de anturaj și comite o mare greșeală, care nu va rămâne fără consecințe.

Alegerea lui Clive Owen ca protagonist a fost una cât se poate de potrivită. Are același tip de apariție fizică precum Sean Connery în filmele cu Bond; el nu se dăruiește pe deplin acțiunii, ci pare că își păstrează o parte din minte în afara ei, măsurând și calculând. Aceasta nu este doar o strategie, ci este esențială pentru personalitatea lui.

Jumanji (1995)

Jumanji, avându-l pe regretatul Robin Williams în rol principal, este un film SF centrat în jurul unui joc de societate, a cărui poveste este plină de aventură. Acțiunea începe în anul 1969, atunci când Alan Parrish este absorbit în mod magic în lumea jocului Jumanji. După aproape trei decenii, el se întoarce pe Pământ, apărând în fața lui Judy și Peter, care descoperă acest joc într-o casă părăsită. Cei doi decid la rândul lor să intre în joc, însă află apoi că pentru a reveni în viața reală trebuie să finalizeze cu succes jocul, care se dovedește a fi extrem de dificil. Alan reintră în Jumanji pentru a le oferi ajutorul.

Filmul inserează destule elemente de comedie, însă păstrează un ritm alert și o stare permanentă de tensiune. Nu lipsesc nici momentele emoționante, care sunt legate de pierderile celor doi, dar și de miza pe care o au pentru a depăși fiecare obstacol și a merge mai departe. Pelicula a avut și câteva continuări/reboot-uri în ultimii ani. Este vorba despre „Welcome to the Jungle” (2017) și ''Jumanji: The Next Level” (2019). Interesant este că, în aceste noi filme jocul de societate a fost înlocuit cu un joc video.

Trei filme captivante în care acțiunea este centrată în jurul unor jocuri

Comenteaza