Flori pentru "Pistruiatul". Adevăratul "Pistruiatul"

Flori pentru
De Luminaţie, statuia celui care poate fi considerat adevăratul „Pistruiatul" a fost ornată cu flori.

Dacă trăia, ar fi avut acum 95 de ani. Tyukodi Antal, un copil clujean născut în 1921, poate fi considerat adevăratul „Pistruiatul", din filmul lui Sergiu Nicolaescu, însă unul care a sfârşit tragic. Tyukodi a împărţit manifeste, a fost torturat de Siguranţă şi a murit la doar 15 ani. În Cimitirul Central, „Pistruiatul" are o statuie pe soclul căreia scrie „tânăr comunist";e marţi, de Luminaţie, aceasta a fost ornată cu flori. Nu am reuşit să îi întâlnim rudele, dar florile arată că micul erou are nepoţi care mai trăiesc la Cluj şi care nu l-au uitat.

Din punct de vedere artistic, statuia din cimitir este o operă de artă, realizată de artistul Puskas Sandor. Acesta era foarte cunoscut în prima jumătate a secolului trecut; lucrări ale sale se găsesc şi în alte oraşe din ţară. Statuia tânărului este plasată în partea superioară a cimitirului central, foarte aproape de intrarea dinspre strada Gheorghe Pop de Băseşti.

„În 1936, Tyukodi Antal avea 15 ani. În acel an, muncitorii de la Dermata, fabrica denumită ulterior Clujana, au organizat o grevă. Oamenii aveau revendicări salariale. Organizatorii au tipărit afişe la o tipografie clandestină. Tânărul trebuia să ducă afişele de la tipografie la organizatori. Sau a fost trădat sau acţiunea a fost prost organizată, rezultatul a fost că Siguranţa l-a prins şi l-a bătut aşa de tare că i-a zdrobit rinichii", a povestit istoricul Lukacs Jozsef, autorul cunoscutei cărţi „Povestea oraşului-comoară, dedicată Clujului, care a găsit în notiţele sale câteva date cu privire la tânăr.

Image and video hosting by TinyPic

După bătaia cruntă, tânărul nu a mai rezistat prea mult. După câteva zile, el a murit, explică istoricul. Potrivit lui Lukacs Jozsef, tânărul „a făcut parte dintr-o mişcare muncitorească care funcţiona în ilegalitate". După instalarea comuniştilor la putere, între 1945-1947, „această poveste foarte tristă a fost exploatată din punct de vedere al propagandei comuniste", fără a putea fi stabilit dacă tânărul a fost membru de partid. Istoricul a explicat că „tradiţia" mişcărilor muncitoreşti datează de la sfârşitul secolului XIX. Deşi prea puţini clujeni ştiu cine a fost Tyukodi, există o stradă din cartierul clujean Gruia care poartă numele său.

Şi „Pistruiatul" împărţea manifeste, dar el reuşea să scape. „Pistruiatul" este un cunoscut personaj al filmului serial cu acelaşi nume regizat de Francisc Munteanu, în 1973. Acţiunea se petrece într-un orăşel din provincie, unde membrii mişcării ilegaliste comuniste pregătesc „ziua eliberării". Pistruiatul (Costel Băloiu) - un tânăr simpatic, în vârstă de 14 ani - devine protagonistul evenimentelor, dirijate din umbră de prietenul său Andrei (Sergiu Nicolaescu).

În 2012, cu un an înainte să treacă la cele veşnice, Sergiu Nicolaescu a precizat pentru jurnalistul clujean Ovidiu Cornea, de la website-ul provincianews.ro, că filmul a fost unul de ficţiune şi că în el se puteau regăsi unele elemente din copilăria regizorului Francisc Munteanu. „Francisc Munteanu a fost un scriitor foarte talentat, foarte inspirat, genul de scriitor-scenarist. Nu a fost o poveste reală, cu siguranţă", a precizat Sergiu Nicolaescu. Filmările au fost realizate la Cluj şi, în special, la Oradea.

 

Comenteaza